Silnik przyśpiesza na jałowych po otwraciu korka oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Silnik przyśpiesza na jałowych po otwraciu korka oleju

Post autor: Jacek75 » wt maja 26, 2009 08:35

Dziwne, jakoś do tej pory nie zwróciłem uwagi: silnik pracuje na jałowych, otwieram korek wlewu oleju a ten podnosi wolne obroty w górę.
Też tak macie, to normalne?

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt maja 26, 2009 09:50

U mnie zwalnia. Reakcja jakaś jest bo przez dziurę korka i dalej przez odme leci lewe powietrze do silnika. Nie przejmuj się tym.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » wt maja 26, 2009 11:10

No niby logiczne zwłaszcza, że w BCB rurka z zaworem zwrotnym dostarcza powietrza z filtra pod korek wlewu oleju a rura z separatoru oleju na skrzyni korbowej (odma) dochodzi po przepustnicy prosto do kolektora ssącego (nie przed filtr lub przed przepustnicę jak w innych) i wg. opisu posiada zawór sterowany przez ECU. Wygląda jakby był on cały czas otwarty. Niestety nie wiem nic przy jakich warunkach następuje otwarcie tego zaworu...

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”