Olej w dolocie...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ziolo115
- Ma gadane

- Kontakt:
Olej w dolocie...
Witam mam pytanie do was i licze na jakiekolwiek sugestie dotyczące przyczyny.. Otóz wczoraj robiąc przegląd wzrokowy okolic wtrysku zauwazyłem ze jest zapocony olejem. idąc tym krokiem a nie chcąc zdejmowac kolektora ssącego postanowiłem odkręcić jeża który wkręcony jest od spodu w kolektor. ku mojemu zdziwieniu był zaolejony .. wymyłem go i załozyłem na nowo ale dręczy mnie co moze byc przyczyną tego ze tam znalazł sie olej. na tyle ile udało mi sie wymacać kanały dolotowe w kolektorze były suche ale skąds olej musiał sie wziąsc. silnik 1.4 abd ...
Przy pierwszym odpaleniu (po dłuższym staniu auta) nie widać niebieskawych spalin?
Chodzi mi o chwilowe zjawisko - tuż po odpaleniu niebieskawo i zaraz już jest normalnie.
Jeśli tak masz to uszczelniacze na zaworach "puszczają".
Chodzi mi o chwilowe zjawisko - tuż po odpaleniu niebieskawo i zaraz już jest normalnie.
Jeśli tak masz to uszczelniacze na zaworach "puszczają".
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
- Paweł Marek
- V.I.P.

ziolo115, odma ma być drożna więc ją wyczyść. Tematy o tym sa poszukaj. Jesli to nie pomoże to fakt że świadczy to o przedmuchach silnika. Możesz mu zrobić diagnostykę np poprosić o zmierznie stopnia spręzania. Ale wbrew temu co pisze kol zorro89, w silnikach naszych VW od początku wystąpienia zauważalnych przedmuchów do końca silnika może upłynąć z 200 ty7sięcy km,. Więc szczególnie się nie przejmuj. jeśli diagnostyka nie wykaże niskiego ciśnienia sprężania i silnik nie bierze olej to jeździj sobie spokojnie pamiętając o czyszczeniu odmy zwłaszcza przed zimą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.