napięcie ładowania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

rafal700
Nowicjusz
Nowicjusz

napięcie ładowania

Post autor: rafal700 » sob maja 16, 2009 15:41

Witam

Mam problem z obrotami w silniku 1,6PN. Otóż przy wyłączonych światłach, radioodbiorniku i wentylatorze obroty wynoszą ok 950 i są bardzo stabilne. W momencie włączenia świateł, wentylatora dmuchawy na max obroty spadają do ok 800. Ładowanie wynosi 14,8v. Możliwe że akumulator jest juz słaby ? Napiecie na nim wynosi 13v.

Awatar użytkownika
czarna małpa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

cdn...

Post autor: czarna małpa » sob maja 16, 2009 15:47

Ładowanie masz bardzo dobre.

Jestem Oazą spokoju
pier.......m, qrwa zarąbiscie wyluzowanym
kwiatem na tafli jeziora .......

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » sob maja 16, 2009 15:51

ładowanie prfekcyjne ,co więc chcieć więcej

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob maja 16, 2009 15:54

Po przejrzeniu klem i mas silnika oraz akumulatora - przyjrzałbym się układowi korekcji wolnych obrotów. Może zanieczyszczona przepustnica, może brudne wtyki do silniczka krokowego lub coś w tym rejonie. Silnik ewidentnie nie ma wyrównania obrotów w razie zwiększonego zapotrzebowania mocy i to jest kierunek poszukiwań.

Awatar użytkownika
harnasxx
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: harnasxx » sob maja 16, 2009 16:22

Witam podłącze sie do tematu ja mam taki oto problemik:

szczotki z regulatorem wymienione, napięcie ładowania:14.04V(oczywiście wtedy jak kontrolka nie świeci). Może ktoś coś poradzi...

Mój golfik:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=220994

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob maja 16, 2009 16:33

Jeśli w momencie zaświecania kontrolki (ponad 3800obr/min.) napięcie spada - mogą być nierówności na pierścieniach komutatora i przy dużej prędkości obrotowej szczotki mają ciężko "wpadać" do dziur na nim, więc ich kontakt z pierścieniami i napięcie maleje.
Gdy jednak napięcie w chwili świecenia jest dużo większe od 14,5V to raczej zły stan mas alternatora, akumulatora, silnika czy nadwozia i zły kontakt na klemach - w skrócie złe połączenia układu.

Awatar użytkownika
harnasxx
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: harnasxx » sob maja 16, 2009 16:43

sprawdziłem gdy zaświeca sie kontrolka napięcie spada dokładnie do napiecia na aku przy wyłączonym silniku. Czyli co można z tym zrobić? Tak już mam jakieś 2 lata za bardzo mi to nie przeszkadza ale troszke denerwuje.

Mój golfik:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=220994

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob maja 16, 2009 17:30

Należy alternator oddać do warsztatu elektrycznego w celu przetoczenia pierścieni komutatora; wyrówna to ich powierzchnię by na wysokich obrotach szczotki nie odrywały się od powierzchni ślizgowych. Rutynowy zabieg po przebiegu kilkuset tysięcy kilometrów.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz maja 17, 2009 11:18

rafal700, po pierwsze dziwne, że masz ładowanie 14,9 a na aku tylko 13V - musisz sprawdzić połączenia miedzy aku a alterantorem. Na śrubie rozrusznika jest łączenie przewodów między aku a altkiem, może tam już coś zgniło, zardzewiało. Jakbyś chciał odkrecić tę śrubę od przewodów od rozrusznika, to najlepiej kluczem nasadowym - kręcąc płaskim mozena uszkodzić izolator - i oczywiście odłącz aku przed ta czynnoscią. Ogólnie napięcie na altku i aku podczas pracy silnika powinno byc takie same.

Co do wolnych obrotów - coś nie tak jest z gaźnikiem. Te gażniki w PN są dosyć uciążliwe - mało jest osób, które wiedzą, jak je naprawić. Częśto jacyś kiepscy mechanicy próbują coś tam regulować (choć w tych gaźnikach nic nie powinno sie ustawiać), albo mają jakieś ciekawe patenty na np. ustawienie wolnych obrotów. Może u Ciebie jest tak, że ktoś ustawił te obroty na sztywno jakimś "patentem" i taki jest tego rezultat - gaźnik nie może sam regulowac sobie obrotów.
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2009 12:20 przez Lipek81, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”