Zjawisko szarpania na trzecim biegu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
krzysztof60
- Nowicjusz

Zjawisko szarpania na trzecim biegu
Witam Wszystkich Użytkowników Forum. Dzisiaj zalogowałem się po raz pierwszy i od razu proszę o pomoc w rozwikłaniu mojego problemu. Moje auto to Golf III 1996r 1,6 benzyna z katalizatorem na wielopunktowym wtrysku. Dodatkowo założona nowa sekwencja.
Problem dotyczy tak benzyny, jak i gazu. Na trzecim biegu, w zakresie prędkości 40-60km, wystepuje wyraźne szarpanie, powyżej 60 km nie jest wyczuwalne. Auto jest po kompleksowej obsłudze, ma wymienione również świece i przewody wysokiego napięcia.
Zjawisko jest wyczuwalne przy rozgrzanym silniku, przy zimnym praktycznie nie występuje. Słyszałem, iż może być uszkodzony czujnik Halla w aparacie zapłonowym, ale auto było diagnozowane dwukrotnie komputerem i nie było żadnych błędów.
Zawieszenie w porządku, opony nowe Fulda, koła dobrze wyważone. Ważne również jest to, że po włączeniu zapłonu słyszalny jest pisk z przepustnicy. Przepustnica została wymyta. Pisk niestety po załączeniu zapłonu pozostał.
Proszę o spostrzeżenia na ten temat, może ktoś borykał się z takim problemem?
Pozdrawiam wszystkich.
Problem dotyczy tak benzyny, jak i gazu. Na trzecim biegu, w zakresie prędkości 40-60km, wystepuje wyraźne szarpanie, powyżej 60 km nie jest wyczuwalne. Auto jest po kompleksowej obsłudze, ma wymienione również świece i przewody wysokiego napięcia.
Zjawisko jest wyczuwalne przy rozgrzanym silniku, przy zimnym praktycznie nie występuje. Słyszałem, iż może być uszkodzony czujnik Halla w aparacie zapłonowym, ale auto było diagnozowane dwukrotnie komputerem i nie było żadnych błędów.
Zawieszenie w porządku, opony nowe Fulda, koła dobrze wyważone. Ważne również jest to, że po włączeniu zapłonu słyszalny jest pisk z przepustnicy. Przepustnica została wymyta. Pisk niestety po załączeniu zapłonu pozostał.
Proszę o spostrzeżenia na ten temat, może ktoś borykał się z takim problemem?
Pozdrawiam wszystkich.
krzysztof60
a czy w mk3 jest EGR ?? bo mnie się wydaje, że w mk4 dopiero był montowanystonefree pisze:Jeżeli masz sterowany podciśnieniowo EGR spróbuj zdjąc z niego wężyk i zatkać go np. mała śrubą.
zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
-
chmielak90
- Nowicjusz

-
krzysztof60
- Nowicjusz

stonefree pisze:Jeżeli masz sterowany podciśnieniowo EGR spróbuj zdjąc z niego wężyk i zatkać go np. mała śrubą.
Nie mam nistety pojęcia co to jest EGR.
Golf ma benzynowy silnik 1,6 z katalizatorem 75KM, wielopunktowy wtrysk, 1996rok produkcji. Wymieniłem dzisiaj czujnik Halla, niestety nie pomogło.
[ Dodano: 15 Maj 2009 18:22 ]
chmielak90 pisze:A w jakim zakresie obrotów masz ten problem na niższych??
Meędzy 2000, a 3000 obrotów, na trzecim biegu, przy zakresie prędkości między 40, a 60km/h.
krzysztof60
-
chmielak90
- Nowicjusz

- emilson
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
swiece wymienil ...pisal przeciez a czy zalewa swiece to latwo sprawdzic wyciagnij faje , swiece i zobacz czy olej nie plywa...
ja bym stawial na przekaznik jakis w kompie....takie problemy wystepuja masowo w Abfie... na dziale SPEED 16v jst dokladnie opisany problem z przekaznikiem i tez wlasnie w tych samych zakresach szarpało...
jak masz kogos z znajomych z takim motorem to podmien kompa i zobaczysz
aaaa i sprawdz lambde..
ja bym stawial na przekaznik jakis w kompie....takie problemy wystepuja masowo w Abfie... na dziale SPEED 16v jst dokladnie opisany problem z przekaznikiem i tez wlasnie w tych samych zakresach szarpało...
aaaa i sprawdz lambde..
Ostatnio zmieniony pt maja 15, 2009 19:56 przez emilson, łącznie zmieniany 1 raz.
never ending story
-
krzysztof60
- Nowicjusz

Dzięki za podpowiedź, wszystko na to wskazuje, że to elekrtonika, ale dwukrotnie był podłączany do komputera i żadnych błędów komputer nie wykazał. Wymieniłem także czujnik Halla i dalej to samo się dzieje.emilson pisze:swiece wymienil ...pisal przeciez a czy zalewa swiece to latwo sprawdzic wyciagnij faje , swiece i zobacz czy olej nie plywa...
aaaa i sprawdz lambde..
Proszę podpowiedz w jaki sposób sprawdzić sondę lambda? W moim aucie jest silnik AEE.
krzysztof60