ponowny problem z rozrusznikiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
ZS12
ponowny problem z rozrusznikiem
Witam ponownie i ponownie liczę na waszą pomoc powrócił ponownnie problem z samowłączającym się rozrusznikiem tyle tylko że dzisiaj włączył się podczas jazdy i oczywiście zanim się połapałem to już jest po rozruszniku dałem go do zrobienia i kazałem go dokładni sprawdzić ale elektryk zasugerował mi że problem może leżeć w elektryce samochodu Moje pytani czy to możliwe i czy jeśli tak to czy podpięcie pod VAG-a wykaże jakiś błąd Z góry + dzięki za każdą pomoc
- Paweł Marek
- V.I.P.

vag raczej nie. Podejrzewam zwarcie z plusa stałego lub plusa po zapłonie do kabla czerwono czarnego który leci od stacyjki do rozrusznika. Może w samej stacyjce jest to zwarcie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
ZS12
-
ZS12
generalnie że jak podasz "+" na ten Cienki przewód z wsuwką to uruchamiasz cewkę bendixu która wypycha rdzeń który uruchamia mechaniczne zazębienie na koło zamachowe i jednocześnie stanowi takiego rodzaju "stycznik" który załącza prąd na uzwojenie rozruchowe... Jeśli kręcił się sam rozrusznik bez zazębiania na koło to znaczy że sklejone zostały te główne styki prądowe, jeśli rozrusznik był zazębiony za koło zamachowe, to byc może zablokował się ten rdzeń - mechanicznie, lub masz zwarcie w kostce stacyjnki...
[ Dodano: 13-05-09, 21:40 ]
musisz wyjąć rozrusznik, obejrzeć bednix zerknąć co jest ciasno, co się spaliło, potem użyć jakiegoś miernika i obejrzeć co się dzieje na kostce tej małej względem masy, kiedy ruszasz kluczykiem...
[ Dodano: 13-05-09, 21:40 ]
musisz wyjąć rozrusznik, obejrzeć bednix zerknąć co jest ciasno, co się spaliło, potem użyć jakiegoś miernika i obejrzeć co się dzieje na kostce tej małej względem masy, kiedy ruszasz kluczykiem...
-
ZS12
po wymianie automatu i będiksa okazało się że problemem jest przekaznik o numerze 150 dedykowany do automatu tylko nie wiem czy elektryk miał na myśli skrzynie automata czy automat rozrusznika jeśli ktoś może coś więcej na temat tego przekaznika wie to byłbym wdzięczny za info-=ren=- pisze:Koniecznie napisz co znalazłeś i gdzie była konkretnie usterka...
Ostatnio zmieniony pt maja 15, 2009 22:47 przez ZS12, łącznie zmieniany 1 raz.