Sprężyna zabezpieczająca i inne problemy z hamulcami

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Rafał1984zrm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Rafał1984zrm » wt maja 12, 2009 00:06

Witam!!!

Zamierzam wymienić tarcze i klocki w Golfie IV 1,9TDI, AGR rok 2000. Dodam, że na poprzecznych nierównościach i pulsacjnym hamowaniu, słyszę stuki w prawym kole. Kupiłem:
- tarcze: TRW: DF2804
- klocki TRW: GDB1386
Dało mi do myślenia to, że w poradniku użytkownika autora: Dieter Korp- jest mowa o sprężystych zabezpieczeniach- u mnie takowych nie ma. Nie ma ich także na rysunkach w programie WORKSHOP. Czy zatem one mają tam być, czy też nie?
I czy ich brak może oznaczać, to że słychać pukanie podczas pulsacyjnego hamowania podczas jazdy do przodu, a przede wszystkim na wstecznym biegu?

2. Nie wiem które klocki są montowane od strony wewnętrznej, a które od zewnętrznej A czy B?

3.Kiedy założyłem na lewą prawą stronę nowe klocki i tarcze to:
a) śruby mocujące zacisk się nie zgadzdzają- czy to musi wszystko idealnie pasować, jak w puzzlach?

b) jeden z klocków jest pod kątem

Powiedzcie mi co mogę robić nie tak..::(

Pozdrawiam i zamieszczam fotki moich klocków
Liczę na Waszą pomoc..:)

Obrazek

Rafał

Awatar użytkownika
Wojtek0423
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Wojtek0423 » wt maja 12, 2009 07:46

Rafał1984zrm pisze:Dieter Korp- jest mowa o sprężystych zabezpieczeniach- u mnie takowych nie ma. Nie ma ich także na rysunkach w programie WORKSHOP. Czy zatem one mają tam być, czy też nie?
Nie wszystkie typy zacisków w mk4 mają te sprężynki. Ja mam zacisk typu FS III i niczego takiego nie mam. ETKA podaje że takie sprężynki są tylko w zaciskach ITT i ATE
Rafał1984zrm pisze:2. Nie wiem które klocki są montowane od strony wewnętrznej, a które od zewnętrznej A czy B?
Klocki A idą na zewnętrzną stronę zacisku. Klocek B ze względu na dłuższe metalowe blaszki idzie od strony tłoczyska.
Rafał1984zrm pisze:3.Kiedy założyłem na lewą prawą stronę nowe klocki i tarcze to:
a) śruby mocujące zacisk się nie zgadzdzają- czy to musi wszystko idealnie pasować, jak w puzzlach?

b) jeden z klocków jest pod kątem
A czy wyczyściłeś prowadnice klocków w zacisku? Tam zbiera się kua brudu i korozji. Zawsze trzeba preszlifować żeby klocek mógł się swobodnie poruszać w zacisku.
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2009 07:48 przez Wojtek0423, łącznie zmieniany 1 raz.

Rafał1984zrm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Rafał1984zrm » wt maja 12, 2009 14:41

Wielkie dzięki kolego za pomoc:) Wyczyszcze te prowadnice i zobacze jak to wszystko będzie się układać:) Jak skończe napiszę o efektach mojej pracy:) Pozdrawiam.

Rafał

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”