kielich amortyzatora - ocieranie przy wyzszym profilu opony?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
kielich amortyzatora - ocieranie przy wyzszym profilu opony?
witam
nie dawno postanowilem wymienic nareszcie stalowki na alusy, ale moim bledem bylo to ze w miejsce oryginalnych 14" wstawilem 15" na profilu 50 i teraz wizualnie wygladaja na troszke małe. Teraz to widze ze przydaly by sie chociaz 16" ale trudno, na razie beda 15", dlatego mysle o wymianie opon na profil 65 albo chociaz 60, z tyłu wydaje sie ze bedzie w porzadku 65 ale z przodu jakos dziwnie blisko opony jest kielich amortyzatora (jakies 2-3cm nad oponą i troszke jakby opona wchodzi pod niego) i zastanawia mnie fakt jak inni wstawiaja nawet i 17" i szersze oponki niz moje 195... co proponujecie w moim przypadku zrobic? czy da rade wstawic chociaz 60 profil i czy to da jakis lepszy efekt wizualny? dzieki za porady...
nie dawno postanowilem wymienic nareszcie stalowki na alusy, ale moim bledem bylo to ze w miejsce oryginalnych 14" wstawilem 15" na profilu 50 i teraz wizualnie wygladaja na troszke małe. Teraz to widze ze przydaly by sie chociaz 16" ale trudno, na razie beda 15", dlatego mysle o wymianie opon na profil 65 albo chociaz 60, z tyłu wydaje sie ze bedzie w porzadku 65 ale z przodu jakos dziwnie blisko opony jest kielich amortyzatora (jakies 2-3cm nad oponą i troszke jakby opona wchodzi pod niego) i zastanawia mnie fakt jak inni wstawiaja nawet i 17" i szersze oponki niz moje 195... co proponujecie w moim przypadku zrobic? czy da rade wstawic chociaz 60 profil i czy to da jakis lepszy efekt wizualny? dzieki za porady...
Ostatnio zmieniony ndz maja 10, 2009 20:33 przez supr3me, łącznie zmieniany 1 raz.
jest: Bora 1.9TDI AJM 01' Anglik :)
był: Golf MK3 1.9TDI AHU 96'
tzn w ktora strone bedzie przeklamywal? mniej czy wiecej?michalqqr pisze:supr3me, może efekt jakiś da ale będzie Ci licznik przeklamywał
15 cali i profil 50 jest zamiennikiem oryginalnych 14 cali profil 60
- emsikemsik
- Mały gagatek

- bradley
- Forum Master

Gwoli scislosci wysokosc opony uzalezniona jest od stosunku jej szerokosci do profilu. Wiec teoretycznie opona o profilu 40 moze byc wyzsza niz ta o profilu 60.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
zgadza sie, ale ja tu mowie o szerokosci 195 maksymalnie albo 185 wiec profil sie duzo roznil nie bedzie...bradley pisze:Gwoli scislosci wysokosc opony uzalezniona jest od stosunku jej szerokosci do profilu. Wiec teoretycznie opona o profilu 40 moze byc wyzsza niz ta o profilu 60.
mimo wszystko wolalbym nie ingerowac w zawieszenie bo juz widzialem jak pare osob plakalo ze wzgledu na niewygody z tym zwiazane
dlatego jestem ciekaw co z tym kielichem amortyzatora, czy to normalne ze tak wystaje? czy mozna go wykrzywic albo uciac kawalek?