buczy nie równo wentylator chłodnicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojtas.l
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

buczy nie równo wentylator chłodnicy

Post autor: wojtas.l » śr kwie 29, 2009 17:50

Witam
1 dzisiaj po raz pierwszy usłyszałem jak głośno i nie równo buczy mi wentylator chłodnicy. Ma niewielki luz osiowy a buczenie jest nie rytmiczne (efekt jakby drgała mi plastikowa obudowa wentylatora podczas jego kręcenia się) słychać to wszystko równie głośno jak silnik samochodu. Prysnąłem mu WD40 i buczenie ustało na kilka minut.
Czy to oznacza że kończy mi się wentylator czy może tylko jego jakaś część ? (wygląda to tak jakby plastikowy wiatrak nie był osadzony na sztywno na osi silnika wentylatora i przenosił drgania na plastikową obudowę wentylatora).

2 Jak wyciągnąć wentylator a raczej wiatrak z silniczkiem wentylatora z tej plastikowej obudowy ?

p.s. w aucie nie ma klimatyzacji

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr kwie 29, 2009 17:56

Od przodu, na ogół trzeba zdjąć zderzak , wzmocnienie, chłodnicę zdjąć lub chociaż odchylić. Dużo pracy i jeśli podejrzewasz że winny jest sam siilnik wentylatora to zaopatrz sie w nowy lub sprawny ze szrotu zawczasu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”