Uszczelniacz wałka zmiany biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Uszczelniacz wałka zmiany biegów
Mam drobne wycieki ze skrzyni tym wałku co idzie od drążka zmiany biegów w skrzyni 085 (mk2 1.3 nz) I teraz taka prośba, czy mógłbym prosić o wymiary tego uszczelniacza bo potrzebuje go zakupić przed robotą oraz czy warto go w ogóle wymieniać, bo spotkałem się z opinia że po wymianie może być jeszcze gorzej. Może warto założyć minimalnie mniejszy?
Warto założyć minimalnie mniejszy bo wałek się wyciera nieco i po pewnym czasie seryjny uszczelniacz nie utrzyma oleju. Co do wymiarów to w sklepach szukając po katalogu powinni go znaleźć, a jak nie to właź pod auto, wyczyść go i odczytaj numer bo na nim jest. Fabrycznie zimering ten jest produkcji KAYKO.
Zgadza się, brakuje średnicy wewnętrznej.krzemyk99 pisze:...W ETCe znalazłem, ale pisze tam 24x7 więc coś nie halo chyba bo jednego wymiaru brakuje...
Nr OE: 028 301 227
Wymiary: 15x24x7
Zamienniki:
Corteco - 12000444, lub ewentualnie 01033860
Elring - 279.528
Topran - 100007
Reinz - 81-15293-10
VW Golf MkIII 20 Jahre GTI 1.9TDI AFN 1996 - SPRZEDANY!
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
- ŁukaszMan
- Użytkownik
- Kontakt:
krzemyk99 pisze:W ETCe znalazłem, ale pisze tam 24x7 więc coś nie halo chyba bo jednego wymiaru brakuje
Do skrzyni 085 fabrycznie zakładane były dwa typy simmeringów.
1- o średnicy 24mm
2- o średnicy 30mm
Jeśli masz 24x7 to znaczy że masz założony pierwszy typ simmeringu, czyli ten o średnicy zewnętrznej 24mm. Jedziesz do sklepu i mówisz że chcesz właśnie ten. Głębokość jest różna przy 24mm i 30mm. Także nieda się pomylić. Ja wymieniałem ten 24mm koszt nowego 3.60 PLN
- ŁukaszMan
- Użytkownik
- Kontakt:
No właśnie pisze,że jestem pewien na jakieś 98% że to ten simmering. Co do wymiany to olej musisz spuścić bo jak wyciagniesz ten simmering, a że jest on w dolnym punkcie skrzyni to olej Ci wyleci. Z wymiana bedzie troche kombinowania,bo dostęp jest ograniczony. Ja wyciagałem to małym płaskim srubokrętem. Włożyłem go w środek i podważałem u góry i tak pare razy. Trochę go zmasakrowałem ale i tak był juz do niczego Jak go wyjąłem to wyczyściłem miejsce w którym był włożony, przeczyściłem drążek wybieraka i założyłem nowy. Troche go przesmarowałem po zewnętrznej stronie smarem żeby lepiej wszedł. Ale delikatnie przesmarowałem. No i po wszystkimpietka_86 pisze:czyli jakie sa te wymiary w koncu dla minie 24x15x7??????????