Problem z wymianą rozrządu pomocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z wymianą rozrządu pomocy
Witajcie. Bardzo proszę o pomoc. Wziąłem się za wymianę paska rozrządu w silniku 1.4. Robiłem wszystko według książki aż do momentu, gdy miałem odkręcić koło pasowe wału napędowego. Cztery imbusy odkręciłem bez problemu, natomiast dużej śruby na środku nie mogłem w żaden sposób odkręcić. Przy okazji jeszcze zniszczyłem koło zębate wałka rozrządu, ponieważ próbowałem je zablokować, więc dochodzi mi jeszcze ten koszt, ale nie wiem czy dam radę. W razie czego pozostanie wizyta u mechanika. Czy któś wie jak poradzić sobie z tym kołem pasowym i kołem wałka rozrządu??
- tympy mechanik
- Forum Master

- Kontakt:
-
Karol G60
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
koło na wale od paska rpzrzadu nie odkrecisz od tak.. albo masz specjalny klucz przykrecany imbusami w koło rozrzadu albo przez włozenie 5 biegu i trzymaniu mocno hamulca noznego.. ale nie wiem czy tak je odkrecisz.. jesli zniszczyłes te koło to musisz wymienic je na nowe...
jesli chcesz je odkrecvic w celu wymiany zimeringu.. jesli tylko zmienic pasek to jak kolega
np
pisał tylko 4 imbusy m8 odkrecasz i wyciagasz pasowe koło od paska klinowego.. jesli nie chce zejsc. tp pryskaj wd40tympy mechanik
kolego jak chciałeś wymienić rozrząd książkowo , to pewno chciałeś wymienić wszystko . koła , pasek , napinacz , jeśli brałeś sie za małe koło rozrządu na wale korbowym , to wiedż że jest przykręcone tą właśnie śrubą z siłą 200 Nm , czyli bardzo silnie , chcąc je odkręcić potrzeba zablokować koło zamachowe , albo mieć specjalną blokade na koło które chcesz odkręcić , śruba ta siedzi bardzo mocno i są nieraz wielkie problemy z nią , imbusy trzymają tylko kółko pasowe
Dzięki za porady jutro się za to biorę i napiszę co i jak.
[ Dodano: 17 Kwi 2009 19:44 ]
no i rozebrałem dzisiaj wszystko tak jak mówiliście poszło bez problemu. Jutro będę zakładał bo dopiero będę miał nowe koło rozrządu. Wymieniam też pompę wody, starą wyjąłem, ale nie zaznaczyłem sobie jak była przykręcona, czy to ma jakieś znaczenie??
[ Dodano: 17 Kwi 2009 19:44 ]
no i rozebrałem dzisiaj wszystko tak jak mówiliście poszło bez problemu. Jutro będę zakładał bo dopiero będę miał nowe koło rozrządu. Wymieniam też pompę wody, starą wyjąłem, ale nie zaznaczyłem sobie jak była przykręcona, czy to ma jakieś znaczenie??