Wymiana rozrządu silnik 1.4

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

dzazgol1
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana rozrządu silnik 1.4

Post autor: dzazgol1 » czw kwie 09, 2009 21:18

Witajcie! mam kilka pytań dotyczących wymiany rozrządu w silniku 1.4. Pasek już kupiłem , również pompę wody. Chcę również wymienić uszczelniacze wału korbowego i wałka rozrządu. Jak to zrobić ? w książce nie ma nic na ten temat. Czy koło na wałku rozrządu i wale korbowym jest na jakimś klinie . Jeśli ktoś wie to proszę również o informacje jaki rozmiar imbusów jest w tych śrubach na kole wału korbowego. Czy do wymiany Potrzebny jest kanał??

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » czw kwie 09, 2009 21:34

jesli uszczelniacze nie puszczaja to nie wymieniaj ich... jesli ciekna to wymien ale... koło wałka rozrzadu jak i koło wału korbowego maja kliny wiec spokojnie... do odkrecenia koł pasowych wału potrzebny imbus 6mm ale do wymianu uszczelniacza na wale potrzebny klucz nasadowy 12 katny 19mm i specjalny klucz do przytrzymania tego kóła bo jest dokrecone z duza siła..... chyba ze jakims cudem uda sie tobie zaklinowac wał przez zatrzymanie dobrym sróbokretem lub łyzka o wieniec koła zamachowego.. górne koło odkrecasz kluczem 19mm 6 katnym... mzesz i 12 katnym... oczywiscie nowe uszczelniacze z ojejem wkładaj...(wewnetrzna czesc). nie bede wnikac za bardzo ale zrób tylko odpowiedni naciag paska(nie za mocno ) bo po nagrzaniu silnika bedzie ci jak struna naciagniety..(lub mozesz nagrzac po złoeniu i sprawdzic naciag...

dzazgol1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: dzazgol1 » pt kwie 10, 2009 12:24

Dzięki za odpowiedź. Powiedz jeszcze, czy dam radę bez kanału??

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”