Spryskiwacze lamp

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

GabrielMK4
Nowicjusz
Nowicjusz

Spryskiwacze lamp

Post autor: GabrielMK4 » wt kwie 07, 2009 22:30

Witam wszystkich tak jak w temacie zamontowalem sobie wysuwane spryskiwacze lamp do MK 4 problem polega na tym ze nie umiem ich podlaczyc ale tak zeby dzialaly tylko jak sie wlaczy tylna wycieraczke jak wlacze przod to zeby tylko na szybe pryskalo moze z kolegow ktos tak juz ma podlaczone ????? :]
Ostatnio zmieniony śr kwie 08, 2009 23:57 przez GabrielMK4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Post autor: cinek2004 » śr kwie 08, 2009 17:51

GabrielMK4, musisz podpiac pompke od spryskow lamp do pompki od szyby. Musisz zobaczyc jaka jest biegunowosc zeby nie uruchamiala sie z przednia wycieraczka. A nie lepiej tak jak w oryginale?

GabrielMK4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GabrielMK4 » śr kwie 08, 2009 21:43

cinek2004 pisze:GabrielMK4, musisz podpiac pompke od spryskow lamp do pompki od szyby. Musisz zobaczyc jaka jest biegunowosc zeby nie uruchamiala sie z przednia wycieraczka. A nie lepiej tak jak w oryginale?
>cinek2004 mam tak teraz podlaczone i dzialaja mi na wszyskich stronach przod i tyl jak pryskam to mi sie wlanczaja a ja tak nie chce chce tylko zeby mi sie wlanczaly na tylnej wycieraczce bo idzie wtedy mniej plynu he he a co do tego zeby podlaczyc jak w orginale to odpada takie moje zdanie trzeba znowu kupic jakis przekaznik instalacje pociagnac itd ..

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr kwie 08, 2009 21:51

Zrobić to na diodzie: w VW jest to tak rozwiązane, że jak prąd idzie "w prawo" (przykładowo) to idzie woda na przód a jak prąd idzie "w lewo" to woda idzie na tył. Pod pojęciem w lewo czy w prawo rozumiem występującą zmianę biegunowości napięcia w układzie i ten system można wykorzystać włączając w obwód pompy spryskiwacza reflektorów diodę, tak ustawioną (według poczynionych prób) by silnik pompki reflektorów działał tylko z tylną wycieraczką.

GabrielMK4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GabrielMK4 » śr kwie 08, 2009 22:27

Zico63b pisze:Zrobić to na diodzie: w VW jest to tak rozwiązane, że jak prąd idzie "w prawo" (przykładowo) to idzie woda na przód a jak prąd idzie "w lewo" to woda idzie na tył. Pod pojęciem w lewo czy w prawo rozumiem występującą zmianę biegunowości napięcia w układzie i ten system można wykorzystać włączając w obwód pompy spryskiwacza reflektorów diodę, tak ustawioną (według poczynionych prób) by silnik pompki reflektorów działał tylko z tylną wycieraczką.
>Zico63b to znaczy ze mam wlutowac diode 1 A do + tej pompki a minus pociagnac z masy czyli z obudowy tak

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw kwie 09, 2009 01:30

Dodatkową pompkę podłączy Kolega, posługując się poniższymi rysunkami. Dioda powinna być na prąd większy niż 1 A, czyli na np. 5 A bo pompka na pewno więcej pobiera niż ten 1A.
Rysunki pokazują przepływy prądu przy obu kierunkach podania napięcia, tj. plus raz na pin 1 silniczka fabrycznego a raz na pin 2 - tak podaje fabryczny układ i w wyniku tego woda idzie na tył lub przód. W jednym z tych wypadków prąd na spryskiwacz reflektorów jest zatrzymany dodaną przez nas diodą.
Na lewym rysunku spryskiwacz reflektorów będzie pracował ze spryskiwaczem szyby (którejś, np. tylnej). Na prawym natomiast - jest właśnie widoczne działanie diody: nie puszcza na sprysk. reflektorów, mimo że spryskiwacz szyby (tym razem np. przedniej) będzie działał.
Gdy spryskiwacz reflektorów chodzi dokładnie na odwrót niż Kolega potrzebuje - należy "odwrócić" diodę.
I jeszcze jedno przyłączamy się do pinów silniczka a nie jednym z przewodów do masy!
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony czw kwie 09, 2009 01:38 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”