Podwójne koło pasowe pompy wodnej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
chudi01
Mały gagatek
Mały gagatek

Podwójne koło pasowe pompy wodnej

Post autor: chudi01 » wt kwie 07, 2009 12:41

Witam u mnie w silniku SB na pompie wodnej znajduje się podwójne koło pasowe przy czym wewnętrzne jest osadzone na jakichś łożyskach ślizgowych (tak wyczytałem na necie) - i strasznie "rzęzi" czy ktoś wymieniał takie łożyska w tym kole lub ma inny patent na naprawę??? , bo nowe kosztuje "worek pieniędzy" :hmm: a dostanie używanego graniczy z cudem.

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » wt kwie 07, 2009 13:11

ja mialem pojedyncze koło pasowe ale wlasnie zmodyfikowalem to na 2 ze względu na to ze jak teraz jeden pasek sie urwie to i tak bede mogl jechac dalej bo pompa wody mi sie nie zatrzyma. A po drugie miałem jedno kólko ktore mi zbywało.
A rozwiazałem to tak ze na pompe wody nałozyłem duze kółko od samochodu bez wspomagania a ze piasta pompy wody jeszcze wystawałą ok 1cm to spokojnie moglem dolozyc jeszcze jedno mniejsze kółko ktore mi zostalo od innej pompy wspomagani. Skręcilem i okazało sie ze kółko się elegancko pokrywają.

A tu fotki poglądowe:
Obrazek Obrazek Obrazek

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
chudi01
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: chudi01 » wt kwie 07, 2009 19:22

no to prawdopodobnie trzeba będzie poszukać takich kółek jak u ciebie..

A nie orientuje się ktoś jak z byłoby z naprawą istniejącego koła ( chodzi o te łożyska) ???

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » wt kwie 07, 2009 21:53

wklej jakies fotki bo ja nawet nie wiem co to jak to, a mysle ze powinno dac rade.

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
chudi01
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: chudi01 » pt kwie 10, 2009 15:11

Dzisiaj już musiałem coś z tym zrobić bo tak chrobotało że nie da się jeździć...

Tak ono wygląda na aucie z paskami

Obrazek

Obrazek

po ściągnięciu i rozłożeniu ukazał się taki widok:

Obrazek

Szale (wewnętrzna i zewnętrzna ) nie wyglądają tak najgorzej jednak to koło z tego co się domyślam służy tylko do prowadzenia paska napędzającego alternator ( zdjęcia na górze). pompę wody napędza drugi pasek ( ten co napędza pompę wspomagania) poprzez to mniejsze kółko.

To duże koło pomimo niezbyt zużytych szal ślizgowych i braku luzu poprzecznego wykazuje dosyć duży luz wzłużny i obciera o blok silnika i obudowę paska rozrządu ( stąd to metaliczne chrobotanie ). Jednak mam problem aby ten luz skasować bo odpowiada za to tylko ten pierścień widoczny na zdjęciu:

Obrazek

a osadzany jest na wcisk na wewnętrznej szli ruchomego koła . Później jest tylko podkładka z trzema otworami i małe koło pasowe paska wspomagania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie jedyne co zrobiłem to docisnąłem ten pierścień maksymalnie i zaklepałem punktowo na miejscu styku z wewnętrzną szalą ( może wytrzyma przez święta.)

Obrazek

Obrazek

Wiem że to rozwiązanie jest trochę "druciarskie" jednak tutaj proszę o pomoc i podpowiedzi jak by to można naprawić aby trochę dłużej posłużyło.
Na nowe kółko z ASO mnie nie stać ( ponad 400 zł), używanego szukałem pytałem - nie znalazłem.

I proszę o opinię : czy gdyby założyć podwójne stałe koło pasowe czy nie będzie ono "darło" pasków z tej przyczyny że na obu kołach (dużym i małym) są inne prędkości - czy może się mylę ???

(A DATĄ NA ZDJĘCIACH SIĘ NIE PRZEJMOWAĆ PRZESTAWIŁ SIĘ APARAT :okej: )

[ Dodano: 10 Kwi 2009 16:56 ]
A może ktoś ma do sprzedania takie koło w dobrym stanie ?
Ostatnio zmieniony pt kwie 10, 2009 16:54 przez chudi01, łącznie zmieniany 3 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”