Problem ze sacyjką

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Cieluś
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Problem ze sacyjką

Post autor: Cieluś » wt mar 31, 2009 08:18

Mam mały problem ze stacyjką. Kupiłem stacyjkę samą , a dostałem z tym całym prętem więc kolega zapewne też nie mógł jej ściągnąć. Powiedzcie co ją trzyma.

Obrazek

Ewentualnie czy jest łatwo założyć całość do auta.
Ostatnio zmieniony wt mar 31, 2009 08:39 przez Cieluś, łącznie zmieniany 1 raz.

[b]GTI KR[/b] http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=115190

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » wt mar 31, 2009 09:16

przypadkiem nie blokada ja trzyma?? bo jesli do góry chcesz wyjac to klucz 27 podkładasz pod ten wielofrez i sciagaczem sciagasz go i powinno wyjsc tylko kluczyk musi byc..

Awatar użytkownika
Cieluś
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Cieluś » wt mar 31, 2009 09:33

Mam kluczyk i przekręcam kluczyk tak żeby nie było blokady i nic, nie ruszy się w górę, ani w dół. Czyli na siłę mam pchać ?

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt mar 31, 2009 11:02

Musisz zdjąć ten wielofrez - zsunąc go z wału. Powinno się to zrobić ściągaczem, może uda się coś tam podłożyć pod niego i z góry popukać - ale uwaga - u mnie było tak, że jak popukałem to stacyjka przestała działać, choć ani razu w nią nie uderzyłem itp - po prostu od wstrząsów coś tam się jej poprzestawiało i zaczęła ciężko chodzić.
Cieluś pisze:Ewentualnie czy jest łatwo założyć całość do auta.
- no pewnie że łatwiej - ściagasz obudowę kierę, obudowę stacyjki, manetki, półke nad nogami kierowcy. Luzujesz na dole kolumny kierownicy przegub, wyciągasz śrube, i całośc wyciagasz z samochodu - czyli wał razem ze stacyjką. Składasz w odwrotnej kolejności. Najlepiej robić to w dwie osoby, bo ciężko jest przycelować w ten przegub wałem przy składaniu. Na końcówce wału jest takie wyżłobienie na śrubę przegubu - trzeba tak to wszystko poskładać, żeby potem można było włożyć w przegub śrube i ją zacisnąć - nie może być wał przekręcony względem przegubu (choć da sie tak zrobić, ale śruba nie wejdzie). Jak rozbierzesz to wszystko, to bedziesz wiedział co i jak. Samemu ciężko to jednak zmontować. Pamiętaj, że kolumna kierownicy ma budowę teleskopową - żeby się poskadała podczas wypadku. Wał też ma taką budowę - wiec przed założeniem musisz go maksymalnie rozsunąć (tam jest taka zapadka, która uniemożliwa rozlecenie sie wału). Podczas prób włożenie pewnie nie raz niechcąco wał się "skróci" więc trzeba co jakiś czas sprawdzać i ewentualnie z powrotem go wyciągać.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
Cieluś
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Cieluś » wt mar 31, 2009 13:07

Lipek81, chyba włoże tak jak jest, ale widzę ze jest lekko z cięty frez na kierownice to jego samego zmienię i mam nadzieje że nie padnie przy tym stacyjka bo chyba się pochlastam :grrr:

Wielkie dzięki za wyczerpująca wypowiedz. Oczywiście dziękuje za pomoc ;)

[ Dodano: 01 Kwi 2009 07:49 ]
Temat dalej stoi w miejscu ze stacyjką. Wybiłem wczoraj ten wieloklin i próbowałem wyciągnąć stacyjkę i za h..ja nie chcę drgnąć. Ani w jedną, ani w druga stronę., a nie chcę walić po niej młotkiem.

Na czym ona może się trzymać tam tak mocno. Jakieś pomysły ?? :helm:

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr kwie 01, 2009 09:29

Po ściągnięciu tego wielofrezu musi zejść - tylko blokada ją będzie trzymała - ale jak piszesz - masz kluczyk, więc nie powinno być problemu. Sciągasz wielofrez, sprezynę pod nim i tyle - stacyjka wychodzi.
Zrób fotkę jak to teraz wygląda.
Ostatnio zmieniony śr kwie 01, 2009 09:41 przez Lipek81, łącznie zmieniany 1 raz.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
Cieluś
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Cieluś » śr kwie 01, 2009 12:27

Te sprężynkę jak się ściąga - tam jest blaszka która ją trzyma, tylko wybić ją czy jakimś sposobem i rozumiem że stacyjka wychodzi do góry.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”