Problem z zapłonem, odpaleniem silnika :(

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

SHBD
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z zapłonem, odpaleniem silnika :(

Post autor: SHBD » śr mar 25, 2009 18:17

Witam mam taki problem a mianowicie padł mi sinik (na bloku brak oznaczeń silnika miałem jedynie oznaczenie 2e na osłonie paska rozrządu) więc kupiłem drugi 2e bez osprzętu. Po przełożeniu całego osprzętu okazało się ze w moim jest dodatkowo czujnik obrotów wału korbowego przy filtrze oleju, wiec silnik jaki miałem założony to AGG. Mimo tej małej różnicy silnik zamontowałem. Niestety nie mam iskry na aparacie zapłonowym :( aparatem kręciłem w reku. Dodam ze iskra jest podawana z cewki na aparat zapłonowy, sprawdziłem to na własnym ciele przy dotykaniu klema masy do "-"na akumulatorze i kopie. Moje pytanie polega na tym jak zrobić żeby iskra pojawiła się na świecach, i czy silnik będzie normalnie pracował bloku 2E osprzęcie i całej reszcie AGG??? Dodam ze silnik normalnie pracował do momentu zgrania się zaworów :(

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » śr mar 25, 2009 18:22

a może jest też różnica między kolejnością zapłonu w poszczególnych cylindrach...

Obrazek
Obrazek

SHBD
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: SHBD » czw mar 26, 2009 09:56

Mam takie jeszcze pytanie? Po przeczytaniu kilku artykułów wynika ze w silniku 2E czujnik Halla w aparacie odgrywa dodatkowo role czujnika obrotów walu korbowego. Po sprawdzeniu aparatu wizualnie tzn. w aparacie mam jedna przerwę na czujnik Halla czyli on by odgrywał role j/w. Sprawdziłem jeszcze przerwy na kole walu korbowego w miejscu gdzie miałem zamontowany czujnik obrotów wału i okazało się że przerwa jest tylko jedna i wypada w tym samym momencie co w aparacie zapłonowym. Wiec postanowiłem sprawdzić napięcie jakie mam podawane na oba czujniki, okazało se ze jest podawane to samo i w tej samej kolejności na przewody, dodam że na do obu mam doprowadzone 3 przewody. Moje pytanie brzmi następująco czy możliwe jest ze iskry nie mam z powodu braku sygnału z obu czujników jednocześnie? Jeśli tak to czy połączenie w/w przewodów razem nie spowoduje jakiejś usterki w komputerze? Z góry dziękuje za pomoc.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”