Kilka pytań odnośnie Digifanta II - olej, falujace obroty
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- zajac
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
Kilka pytań odnośnie Digifanta II - olej, falujace obroty
Mam kilka pytan dotyczacych silnika PB.
Niedawno założyłem taki silnik do swojego auta i mam kilka pytan odnośnie ekploatacji i problemów bo dopiero zaczynam ogarniac sprawe
Po pierwsze po swapie wlałem olej minerlany zeby przeplukac silnik bo troszke stal i teraz musze zmienic ten olej na nowy, i tu moje pytanie jaki olej wlac do niego minerlany czy polsyntetyka. Minerlanego nie ubywa!
Kolejna sprawa czy powinienem sie martwic ze olej troche smierdzi paliwem? Jezdze krotkie odcinki do pracy (ok 3km) i wyczytałem gdzies ze to norma na niedogrznaym silniku
trzecia sprawa jak auto jest zimne to trzyma mi ok 1500 obrotow do czasu jak nie skoczy temp na wskazniku potem wszystko jest ok choc czasami jak wcisne sprzeglo to obroty skacza do 1200 i spadaja na 800 i tak 2-3 razy co jakis czas (dodam ze gazownik cos mi grzebal przy wyprzedzeniu zaplonu)
czy to jakas usterka czy wystarczy ustawic zaplon czy cos innego(np. silnik krokowy)?
Niedawno założyłem taki silnik do swojego auta i mam kilka pytan odnośnie ekploatacji i problemów bo dopiero zaczynam ogarniac sprawe
Po pierwsze po swapie wlałem olej minerlany zeby przeplukac silnik bo troszke stal i teraz musze zmienic ten olej na nowy, i tu moje pytanie jaki olej wlac do niego minerlany czy polsyntetyka. Minerlanego nie ubywa!
Kolejna sprawa czy powinienem sie martwic ze olej troche smierdzi paliwem? Jezdze krotkie odcinki do pracy (ok 3km) i wyczytałem gdzies ze to norma na niedogrznaym silniku
trzecia sprawa jak auto jest zimne to trzyma mi ok 1500 obrotow do czasu jak nie skoczy temp na wskazniku potem wszystko jest ok choc czasami jak wcisne sprzeglo to obroty skacza do 1200 i spadaja na 800 i tak 2-3 razy co jakis czas (dodam ze gazownik cos mi grzebal przy wyprzedzeniu zaplonu)
czy to jakas usterka czy wystarczy ustawic zaplon czy cos innego(np. silnik krokowy)?
Ostatnio zmieniony ndz mar 15, 2009 02:01 przez zajac, łącznie zmieniany 2 razy.
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
-
Karol G60
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
no jesli silnik nie ma strasznego przebiegu i napewno wiesz ze tylko raz był zalany mineralny to zalej półsyntetyk... bo jezeli był lany min i silnik był zyłowany i ma duzy przebieg zacznie sie zaraz pocic i leciec tu i tam... miałem tak wiec wiem co pisze... poleciłbym mobila 1 pozostawia o czysty silnik... zpaliwem pachnacym ojeju no norma przy krótkich odcinkach.. choc od czasu do czasu przegonił bym go by olej min nie zmienił sie w pełny syntetyk
(bedzie co raz rzadszy od paliwa).. zapłon troche szybszy powinien byc na gazie bo gaz ma wieksza liczbe oktanowa.. dłuzsza zwłoka zapłonu...
- zajac

- Kontakt:
dzieki za info
mam jeszcze takie pytanko, zauwazylem wczoraj ze w trasie wskaznik temperatury jest bardzo nisko ledwo przechodzi przez ta gruba biala kreske. Czy to normalne??
w miescie albo na postoju auto ma ok 90 st czyli stoi w polowie skali a jak tylko wyjade na trase to wskazowka spada na poczatek skali
auto jest zalane 90% koncentratem zimowym.
mam jeszcze takie pytanko, zauwazylem wczoraj ze w trasie wskaznik temperatury jest bardzo nisko ledwo przechodzi przez ta gruba biala kreske. Czy to normalne??
w miescie albo na postoju auto ma ok 90 st czyli stoi w polowie skali a jak tylko wyjade na trase to wskazowka spada na poczatek skali
auto jest zalane 90% koncentratem zimowym.
Ostatnio zmieniony ndz mar 15, 2009 02:05 przez zajac, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leon_Wechtel
- Forum Master

- Kontakt:
ale koncentrat powienien byc rozmieszany w stosunku 1:1 lub ostatecznie 2:1,nie może byc zalany czystym koncentratem,prawie czysty Glikol to był zalewany w samolotach podczas 2w.ś.
Czysty glikol z tego co pamietam też szkodzi na przewody gumowe.
CZysty koncentrat daje chyba -60stopni C,a to nie potrzebne
Czysty glikol z tego co pamietam też szkodzi na przewody gumowe.
CZysty koncentrat daje chyba -60stopni C,a to nie potrzebne
:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]
ja bym się martwiłzajac pisze:Kolejna sprawa czy powinienem sie martwic ze olej troche smierdzi paliwem? Jezdze krotkie odcinki do pracy (ok 3km) i wyczytałem gdzies ze to norma na niedogrznaym silniku
biorąc pod uwage to co napisałeś wcześniej o oleju to wygląda na kompletnie niewyregulowany silnik, zacznij od zapłonu, potem skład mieszanki na klapie a na końcu obroty na przepustnicyzajac pisze:trzecia sprawa jak auto jest zimne to trzyma mi ok 1500 obrotow do czasu jak nie skoczy temp na wskazniku potem wszystko jest ok choc czasami jak wcisne sprzeglo to obroty skacza do 1200 i spadaja na 800 i tak 2-3 razy co jakis czas (dodam ze gazownik cos mi grzebal przy wyprzedzeniu zaplonu)
- zajac

- Kontakt:
a co moze byc przyczyna pierscienie? uszczelniacze?toffic pisze:zajac napisał/a:
ja bym się martwił
byc moze nie jest wyregulowany a zwlaszcza zaplon bo gaziarz odkrecil aparat puknal go lekko i zakrecil nie uzyl lampy wiec moze byc poprostu nie ustawionytoffic pisze:biorąc pod uwage to co napisałeś wcześniej o oleju to wygląda na kompletnie niewyregulowany silnik, zacznij od zapłonu, potem skład mieszanki na klapie a na końcu obroty na przepustnicy
tez zastanawiam sie czy niebieski czujnik jest ok
- Paweł Marek
- V.I.P.

najpierw ustaw zapłon lampą jak należy czyli 6 stopni przyt 2250 ob/min i wyjętym wtyku od czujnika temperatury. Krokowca nie wyregulujesz. Ale masz regulację składu mieszanki i obrotów
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- zajac

- Kontakt:
dzieki za info, na tygodniu podjade ustawic zapłon i sie zobaczy, fakt tez taki ze wlalem na dzien dobry jakis lichy olej zeby przeplukac silnik i wczoraj nalalem nowego mobilatoffic pisze:raczej zła regulacja silnika, ew. usterka w osprzęcie
Paweł Marek pisze:Ale masz regulację składu mieszanki i obrotów
a jaki powinen byc prawidlowy sklad mieszanki na analizatorze??
- zajac

- Kontakt:
dzis ustawilem zaplon jak w ksiazce napisane czyli zaplon wyprzedzenie 6st bez czujnika niebieskiego na 2250 obr/min
obroty na cieplym silniku po ustawieniu zaplonu sa na 850
zaplon po zalozeniu czujnika jest na 30 st
skladu mieszanki nie ustawialem jeszcze bo nie mam analzatora pod reką
ale dalej jest maly problem z falowaniem obrotow skacza sobie od 850 do 1300 o czasu do czasu
czy wyczyszczenie silnika krokowego cos pomoże??
obroty na cieplym silniku po ustawieniu zaplonu sa na 850
zaplon po zalozeniu czujnika jest na 30 st
skladu mieszanki nie ustawialem jeszcze bo nie mam analzatora pod reką
ale dalej jest maly problem z falowaniem obrotow skacza sobie od 850 do 1300 o czasu do czasu
czy wyczyszczenie silnika krokowego cos pomoże??
- zajac

- Kontakt:
toffic napisał/a:
a jakie masz obroty na nagrzanym silniku i po zdjeciu wtyczki z czujnika temperatury??
ok 900
jak silnik jest zimny to ma ok 2000 jak sie zagrzeje to spada na 1000 ale zaraz potem rosnie do ok 1300 i tak stoi non stop
wyczyscilem silnik krokowy preparatem do czyszczenia gazników i nic nie pomogło,
obroty na gazie tez sa wyzsze tyle ze je sie da podregulowac na parowniku
wymieniłem tez wszystkie rurki podcisnien i ciagle nic dalej obroty sa za wysokie
zastanawiam sie jeszcze czy ma wplyw jakas nieszczelność miedzy miskerem a przeplywką ??
a i jeszcze jedno jak zdejme wtyczke z silniczka krokowego to oboty spadaja do ok 700 i nie plywają czy to moze oznaczac ze krokowy nie dziala poprawnie??
nie wiem gdzie szukac przyczyny tych wyzszych obrotów
a jakie masz obroty na nagrzanym silniku i po zdjeciu wtyczki z czujnika temperatury??
ok 900
jak silnik jest zimny to ma ok 2000 jak sie zagrzeje to spada na 1000 ale zaraz potem rosnie do ok 1300 i tak stoi non stop
wyczyscilem silnik krokowy preparatem do czyszczenia gazników i nic nie pomogło,
obroty na gazie tez sa wyzsze tyle ze je sie da podregulowac na parowniku
wymieniłem tez wszystkie rurki podcisnien i ciagle nic dalej obroty sa za wysokie
zastanawiam sie jeszcze czy ma wplyw jakas nieszczelność miedzy miskerem a przeplywką ??
a i jeszcze jedno jak zdejme wtyczke z silniczka krokowego to oboty spadaja do ok 700 i nie plywają czy to moze oznaczac ze krokowy nie dziala poprawnie??
nie wiem gdzie szukac przyczyny tych wyzszych obrotów