Zwrotnica - rodzaje?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zwrotnica - rodzaje?
Witam, mam problem odnośnie tego, czy są różne rodzaje zwrotnic w golfie II? Mam wersję 1.8 gti 16v i mam tam tarcze wentylowane i nie mogę pod taką tarcze znaleść zwrotnicy, czy tutaj różnica tkwi tylko w zacisku?? Przeguby pasują od golfa 1.6 a średnica tarczy 239 mm się nie zmienia stąd moje pytanie. Miałem bliskie spotkanie z krawężnikiem, wymieniłem koło, półoś, wahacz i dalej koło krzywo stoi, macperson się wydaje prosty, dlatego wnoszę, że to zwrotnica. Z góry dzięki za pomoc:)
Ostatnio zmieniony pt mar 13, 2009 22:56 przez Nyguss, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Zwrotnica golf II rodzaje?
A kąty geometrii zrobiłeś? Wentylowane tracze 239 występowały też w GT, w 1.6 itd.Nyguss pisze:Witam, mam problem odnośnie tego, czy są różne rodzaje zwrotnic w golfie II? Mam wersję 1.8 gti 16v i mam tam tarcze wentylowane i nie mogę pod taką tarcze znaleść zwrotnicy, czy tutaj różnica tkwi tylko w zacisku?? Przeguby pasują od golfa 1.6 a średnica tarczy 239 mm się nie zmienia stąd moje pytanie. Miałem bliskie spotkanie z krawężnikiem, wymieniłem koło, półoś, wahacz i dalej koło krzywo stoi, macperson się wydaje prosty, dlatego wnoszę, że to zwrotnica. Z góry dzięki za pomoc:)
Kąty ustawiałem! Ale nie byłem z tym w specjalnej stacji. Nie mogę ustawić większego kąta nachylenia, a to, że w pionie koło schodzi do środka widać gołym okiem;/ Opcje mi się wydawały dwie, macperson albo zwrotnica, macperson się wydaje ok, także obstawiam zwrotnice. Nie drogie są także nie zaszkodzi wymienić, bo łożysko z tej strony też chuczy.
I w relacji mcperson zwrotnica i przy sworzniu wahacza ustawiłem kąt do oporu i koło dalej idzie krzywo tak jak pisałem wcześniej, wiadomo, że bez podłączenia do komputera idealnie nie wyreguluje kątów, ale mniej więcej tak aby móc jeździć są ustawione, ale nie o to mi już chodzi nawet. Chodzi mi czy jak kupie zwykłą zwrotnice pod tarcze NIE wentylowane(tylko na 239mm i większy rodzaj przegubu) to czy zacisk, klocki i tarcza mi będą pasowały. Czy są węższe i szersze zwrotnice?