Kolumny z mk2 do mk3

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Leszek Madison
Użytkownik
Użytkownik

Kolumny z mk2 do mk3

Post autor: Leszek Madison » pt mar 06, 2009 09:53

Witam,

Przełożyłem całe kolumny zawieszenia ze sprężynami ze starego mk2 (był silnik 1.3) do mk3 (jest silnik 1.8). Zrobiłem tak, gdyż cała operacja wymiany amortyzatorów zajęła niecałą godzinkę i nie chciało mi się zakładać ściągaczy na sprężyny.

Obrazek

Operacja przebiegła bez problemu, z tym, że jak zmierzyłem suwmiarką grubość sprężyn okazało się że w mk2 były o 1mm cieńsze sprężyny.

Czy istnieje zagrożenie, że cieńsza o 1mm sprężyna nie wytrzyma i trzeba jak najszybciej ją zamienić?

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » pt mar 06, 2009 14:03

Leszek Madison pisze:Czy istnieje zagrożenie, że cieńsza o 1mm sprężyna nie wytrzyma i trzeba jak najszybciej ją zamienić?
po to są na przód sprężyny do konkretnego modelu silnika aby zakładać odpowiednie(chodzi o wagę motoru)nic tylko ci pogratulować tej operacji :crazy:

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » pt mar 06, 2009 14:38

Ciężko jest powidzieć, jednak jeśli są zrobione z tego samego materiału wytrzymałość ich może być mniejsza nawet o 20% - można to w bardzo prosty sposób policzyć. Dlatego popieram kolegę jaszczur, lepiej załóż sobie oryginalne, większe koszty ale będziesz mógł jeździć spokojnie :)

Awatar użytkownika
Leszek Madison
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Leszek Madison » pt mar 06, 2009 15:40

Spoko, mam oryginalne, po prostu zabieg wstawiania kolumn był na szybko.

Ale skoro mówicie, że lepiej nie jeździć na cieńszych to trzeba będzie podmienić. :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”