Brak świateł

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
teczka
CzortEkipa
Kontakt:

Brak świateł

Post autor: teczka » sob lut 28, 2009 18:05

Witam. Mój problem jest nadal uciażliwy gdyż wciąż nie mam świateł mijania. Mam mk2 na 4 lampy. Swiatła były normalnie do czasu gdy nagle zgasły. Długie swiecą normalnie co dziwne postojówki też są a gdy przełącze na długie palą sie takze mijania. Dziś gdy chciałem znów rozwiązać problem przekreciłem kluczyk i było słychać w okolicach zbiorniczka wyrównawczego takie brzęczenie i wtenczas miałem światła mijania lecz jedynie na kilkdziesiat sekund a gdy przestało brzeczeć znikły i problem nadal jest. Bezpieczniki sa ok tak samo przełącznik świateł jest dobry bo przekładałem z kolegą. Macie jakieś pomysły co to może być?

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » sob lut 28, 2009 18:10

Manetka?

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lut 28, 2009 18:15

Brzęczenie z okolic zbiorniczka wyrównawczego? Kolego może masz zainstalowane przekaźniki świateł a o tym nie wiesz :chytry:

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » sob lut 28, 2009 18:15

teczka pisze:a gdy przełączę na długie palą sie takze mijania.
bo tak ma być

Awatar użytkownika
teczka
CzortEkipa
Kontakt:

Post autor: teczka » sob lut 28, 2009 18:16

co z manetką? przecież ona od długich jest a długie mam normalnie brak jest świateł mijania. Nie zakładałem sam zadnych przekaźników i nie mam takich wiadomości od poprzedniego własciciela gdyż to sprowadzane było auto. Jak je rozpoznać jakby co i gdzie mogą sie znajdować?
Ostatnio zmieniony sob lut 28, 2009 18:19 przez teczka, łącznie zmieniany 1 raz.

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lut 28, 2009 18:25

Jakieś dodatkowe przekaźniki "nie fabryczne" a gdzie? Gdziekolwiek ktoś wykombinował :chytry:

Sprawdź też manetkę bo nie tyle palą ci się mijania co zapalają się długie w lampach głównych. Manetka włącza długie i wyłącza mijania, jeśli jest uszkodzona to chyba wiesz jaki wniosek :chytry:

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob lut 28, 2009 18:30

To_mas pisze:teczka napisał/a:
a gdy przełączę na długie palą sie takze mijania.
bo tak ma być
- tak NIE ma być - albo palą się długie, albo mijania. Moim zdaniem manetka padnięta, chyba że rzeczywiście jakieś dodatkowe przekaźniki ktoś porobił i wtedy tam może być problem.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
teczka
CzortEkipa
Kontakt:

Post autor: teczka » sob lut 28, 2009 18:31

ale czy to ma znaczenie gdy mam gril na 4 lampy? wiec długie ida osobno a światła załączam poprzez przełącznik przy kierownicy a długie przez manetkę

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lut 28, 2009 18:35

Masz 2 lampy zespolone czyli mijania + długie i 2 halogeny dalekosiężne, manetką przełączasz między długimi a mijania, przełącznikiem włączasz w ogóle.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob lut 28, 2009 18:50

Dokładnie jak napisał mate64, włącznik swiatła ogólnie - włącza światła. Manetka wybierasz długie ALBO mijania. Jeżeli manetka jest uszkodzona, to możesz mieś właśnie taki problem.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » sob lut 28, 2009 19:10

Lipek81 pisze:To_mas napisał/a:
teczka napisał/a:
a gdy przełączę na długie palą sie takze mijania.
bo tak ma być
- tak NIE ma być - albo palą się długie, albo mijania. Moim zdaniem manetka padnięta, chyba że rzeczywiście jakieś dodatkowe przekaźniki ktoś porobił i wtedy tam może być problem.
chodziło mi o to ze 4 lampki sorki źle sprecyzowałem.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob lut 28, 2009 20:20

Ważna nie ilość lamp a typ lamp, a lepiej napisz jakie są stosowane żarówki, szczególnie w zewnętrznych lampach, to znaczy H4 czy H1.
Co do samej niesprawności - w poprawnej, fabrycznej i niezmienianej instalacji takie objawy nie są technicznie możliwe; jeśli natomiast są dokonane "domowe" zmiany - zgadywanie nic tu nie da. Możemy wstawić fragment schematu zawierający akurat światła i można posprawdzać jak ma być.
W fabrycznym układzie w VW golf 2 w wersji z czterema reflektorami na był stosowany układ gdzie w zewnętrznych lampach były H4 i na mijania świeciły tylko zewnętrzne, po przełączeniu na drogowe - mijania gasły (dokładnie: gasło włókno mijania w H4) a zapalały się wszystkie cztery reflektory dając drogowe (w zewnętrznych świeciło włókno długich w H4).
Światło mijania zostawało tylko w układach stosowanych w Golf 3 wersja "GT" H1+H1 gdzie mijania były w zewnętrznych i świeciły bez względu na położenie manetek - gdy tylko włączyło się wyłącznik świateł w poz. =D. Drogowe tylko "dołączało" się do mijania manetką.

W razie tuningu może mogło coś być robione... :-k

Najlepiej na żarówce posprawdzaj co kiedy świeci, pamiętając, że białe lub biało-czarne to drogowe a żółte lub żółto-czarne to mijania i napisz!
Ostatnio zmieniony sob lut 28, 2009 20:37 przez Zico63b, łącznie zmieniany 3 razy.

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lut 28, 2009 20:24

Zico63b, w mk2 nie było głównych lamp przednich H1. takie objaw są technicznie możliwe, mam wrażenie że kolega teczka, po prostu źle interpretuje zapalanie się świateł mijania z długimi. :chytry:
Ostatnio zmieniony sob lut 28, 2009 20:24 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob lut 28, 2009 20:31

mate64 pisze:mam wrażenie że kolegateczka, po prostu źle interpretuje zapalanie się świateł mijania z długimi. :chytry:
Tak właśnie chyba jest Mijnia brak, a po wączeniu długich świecą dodatkowe halogeny i długie w reflektorach głównych (zewnętrznych). Z brzęczenie to może być doforywający kawałek instalacji...a może przekaźnik..Trzeba przejrzeć i pomierzyć instalację. Menetka też mogła dokończyć żywota.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”