Witam mam pytanko dotycząco sprawdzania kompresji silnika, chce ją sprawdzić głównie pod kontem sprawności głowicy. Dostałem od kolegi przyrząd to jej mierzenia ale bez manometru.
Wkręciłem własny manometr do 2,5MPa. I moja pytanie w jaki sposób teraz powinienem ją sprawdzać. Wykręcić wszystkie świece odpiąć wtyczke od aparatu zapłonowego, otworzyć przepustnice do końca i kręcić?? Robiłem właśnie tak jak napisałem wyżej, i za pierwszym ruchem tyłoka wychodzi 0,7MPa dopiero po drugim cykłu jest ok 1,2MPa. Którą wartość powinno sie brać pod uwage??
Sprawdzanie kompresji, jak?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
czy odpiąc wtyczkę od aparatu to nie slyszalem ale na pewno mozesz odpiąć przewód zapłonowy cewka kopułka i go zmasować z silnikiem, zeby iska miała sięgdzie wyładować (inaczje moze dojsc do usterki modułu zapłonowego, cewki itp)
Nie mam pewnosci czy odpiecie wtyczki od halla pozbawi auto iskry.
No i tak jak piszesz zawsze wyrkecone wszystie swiece i zawsze kilka obrotow wałem trzeba zrobić. pzdr
Nie mam pewnosci czy odpiecie wtyczki od halla pozbawi auto iskry.
No i tak jak piszesz zawsze wyrkecone wszystie swiece i zawsze kilka obrotow wałem trzeba zrobić. pzdr