Witam wszystkich,
To moje pierwsze zapytanie, więc proszę o wyrozumiałość. w wyszukiwarce nie znalazłem podobnego tematu, więc pozwolę sobie opisać mój problem (nawet kilka):
1. Wczoraj rano otwarłem drzwi od strony pasażera (od strony kierowcy uszkodzona płetwa w zamku) i na tym koniec. Każda próba zamknięcia drzwi okazała się nieudana. Przy otwartych drzwiach poruszałem śrubokrętem zapadkę Zauważyłem, że nie do końca wysuwa się taka zapadka blokująca poniżej, która zatrzymuje tą zapadkę wyżej. Zostawiłem więc auto niezamknięte. Po południu auto się minmalnie od słońca nagrzało i zapadka wskoczyła na woje miejsce, ale po paru próbach została w tej samej pozycji. Kilka razy udało mi się ją doprowadzić do pozycji prawidłowej przeczyściłem wszystko i przesmarowałem białym smarem (pani w sklepie motoryzacyjnym potwierdziła) (nie wiem czy poprawnie cały problem opisałem). Czy ktoś może miał z czymś takim doczynienia?? CZy mechanizm zamka jest rozbieralny (5 drzwi, centralny z kluczyka-pompka) Czy można kupić jakiś zamiennik zamka??
2. sprawa to wymiana płetwy w zamku. Wyjąłem klamkę, wkładkę, doszlifowałem zaczep wiosełka (na podstawie opisów z forum). I niestety zaginął Mi tzw. zbierak, czyli kółeczko nakładane na wkładkę zamka. Efekt jest taki, że zamek otwiera, ale wkładka luźno lata, i boję się ją zgubić. Czy takie kółeczko jest do dokupienia. Na allegro widziałem tylko do polo, seata etc.
Z góry dziękuję za pomoc.
Problem z zamknięciem/ domknięciem drzwi.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Co do pierwszego pytania zamek da się bardzo łatwo rozebrać, sam miałem identyczny problem(zamarazał mi), wymontowałem zamek rozebrałem wyczyściłem każdą część, przesmarowałem białym smarem (bardzo dobry środek), i problem ustąpił. Do drugiego pytania nie jestem w stanie udzielić Ci odpowiedzi bo na szczęście mi nic nie zginęło...