Silnik nie odpowiada

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

boxingfight
Nowicjusz
Nowicjusz

Silnik nie odpowiada

Post autor: boxingfight » wt lut 17, 2009 15:15

Witam serdecznie!
Mój problem wygląda następująco: mam golfa 2 1.3 benzyna z 90-tego roku. Do tej pory nie było z nim żadnego problemu, ale dwa dni temu jadąc w trasę usłyszałem, że coś nie tak chodzi samochód więc się zatrzymałem, wrzuciłem na luz i dodałem gazu, zgasiłem silnik i już nie odpaliłem go...nadmieniam, że jeżdziłem bez oleju długi okres czasu, lampka od oleju się paliła cały czas, ale zawsze dawał rady. Czy to na 100% zatarcie? Może coś innego? Silnik w ogóle nie reaguje-kręce i nic tak jak przy braku paliwa, ale paliwo na pewno miałem. Przed tym zdarzeniem jakiś pasek mi często piszczał. Z góry dziękuje za pomoc!

Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: chosen » wt lut 17, 2009 15:20

boxingfight pisze:.nadmieniam, że jeżdziłem bez oleju długi okres czasu, lampka od oleju się paliła cały czas, ale zawsze dawał rady.
NOOO!! BRAWO!! ze tak rzekne, check-point :grrr:

Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
duszekm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: duszekm » wt lut 17, 2009 15:25

Olej pełni w silniku dwie zasadnicze funkcje. Po pierwsze zapewnia jego smarowanie. Po drugie - wspomaga także jego chłodzenie. Zbyt niski stan oleju może powodować, że podczas dynamicznej jazdy w zakrętach będą pojawiać się chwilowe przerwy w smarowaniu silnika. Olej chwilami odkrywa smok pompy olejowej, która w takim wypadku zasysa powietrze. Zbyt mała objętość oleju zaburza gospodarkę cieplną - co prowadzi do przegrzewania bloku silnika.
Jazda bez minimalnego stanu (patrz na miarkę oleju) prowadzi kolejno do uszkodzenia panewek, zatarcia wału, urwania korbowodu i w konsekwencji zniszczenia silnika. W praktyce spotkałem się z kilkunastoma takimi przypadkami, w trakcie wykonywania napraw

Pomogłem, podziękuj niech praca nie idzie na marne :))

Awatar użytkownika
pancur0
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pancur0 » wt lut 17, 2009 15:26

no to pewnie koleszke zajechałeś :]

viewtopic.php?p=2433766#2433766" onclick="window.open(this.href);return false; <-- i po swapie ;D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”