geometra kół a szumy opon przy jeździe
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
geometra kół a szumy opon przy jeździe
witam, mam pytanko czy zła geometria kół przednich moze wplywac na zwiekszone szumy ogumienia podczas jazdy? zalozylem dzis oponki MATADOR 195/55 R15 AQUILLA i kurcze tak przy 50km/h buczenie wzmaga sie( pewnie czestotliwosc tego szumu wpasowala sie i robi sie niezly rezonans ), na poprzednich oponach 175/70 R13 nie było praktycznie wogole slychac szumu opon, niedawno rozkrecalem lewa kolumne MC z przodu i jeszcze niemam zrobionej geometrii, ale na starych oponach nawet po tym zabiegu nic nie szumialo, czy na to moze miec zwiazek uszkodzenie bierznika opony czy jak? poradzcie cos
- tomek26106
- Użytkownik
- Kontakt:
kurcze no nie zebym pasazera nie slyszal czy cus, da sie jezdzic ale pytam bo kurcze zdziwilem sie ze glosniej jest i przy pewnej predkosci "buczenie" sie wzmaga, jutro pokombinuje i wyczaje moze to ktoras oponka jest nie ten tego, postaram sie ja dac na tyl i sie zobaczy co i jak, ale ogolnie jazda o niebo lepiej na takich oponkach no i samochodzik juz nie wyglada jak na kolach od roweru 

- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
A skad wziales te opony?? Bo jesli jezdzily na samochodzi w ktorym zawieszenie bylo "padniete" to przy takim zawieszeniu opona sie zabkuje, czyli robia sie zeby na bierzniku. przejedz reka po bierzniku i jak bedziesz wyczuwal nierownosci to napewno jest to co mowilem. Jest jescze jedna opcja ale mniej prawdopodobna- opona moze miec gdzies guza. Ja mam teraz Pirelki starsze uzywki(samochod stal na nowych zimowkach jak kupowalem, a to byl marzec i jak w maju bieznik zmniejszyl powaznie to kupilem na szybkiego) itez tak bucza bo maja wlasnie ten obiaw z bieznikiem i czekam tylko do zimy bo zimowki mam nowe i napewno nie szumia. A na następne lato porzadne oponki + moze aluski. Pozdrawiam
U MNIE TEZ TAK BUCZY NA TYM PROFILU 195/55 R14 PRZY MAŁYCH PREDKOŚCIACH 40-50 KM/h Z TYŁU JEST TO BARDZIEJ ODCZUWALNE, TROCHE MNIE TO ZŁOŚCI, ALUFELGE Z PRZODU WYPROSTOWAŁEM I NIEWIELKA POPRAWA, JESZCZE WYMIENIE ŁOŻYSKO Z PRZODU ALE OBAWAIM SIE ŻE TO NIC NIE DA, ZA WSZELKIE PODPOWIEDZI Z GÓRY DZIEKI
a ja dziś jechałem do pracy rano, i powiem wam że jazda naprawde jest o wiele przyjemniejsza na takich oponkach, autko troche sie przymuliło ale jakoś jeszcze daje rade, trzyma sie o wiele lepiej i tak przy 140km/h nie słychac już buczenia
a samochód pewniej siedzi na drodze, przedtem na tych kołach od roweru to strach było jechać więcej jak 120km/h a teraz hula az milo, dzis po poludniu wrzuce pare fotek autka jak sie prezentuje na nowych koleczkach
pozdrawiam

pozdrawiam
ja tez wstawilem wieksze kola i tez usłyszalem buczenie ale zwracalem na to uwage przez pierwsze tysiac kilometrów teraz nie zwracam na to uwagi. po przejsciu z 185/60/14na 205/50 /15 odczulem troszeczke spadek mocy. a pozatym jest ok
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem
- maciek 1.8
- Mały gagatek
- Kontakt: