Dobra problem jest taki: podczas jazdy nagle brakuje ciągu silnika, po chwili zaś jest. ciśnięcie pedału nic nie zmienia, po chwili zaś jest ciąg (o ile można mówić o ciągu w przypadku tego silnika ). Silnik jakby nie reagował na gaz. I teraz ciekawostka - po otwarciu maski na postoju, silnik chodzi na jałowych, ręcznie otwieram przepustnicę (naciskam dzwignię przy przepustnicy) obroty wzrastają a zaraz się zatrzymują i dalsze wciskanie tej dźwigni nic nie daje, dopiero po chwili obroty skaczą do góry. Dziwne.
Obstawiałbym może wodę w paliwie (dzisiaj drugi raz się zdarzyła taka sytuacja, wcześniej tak gdzieś 2 miesiące temu, tak to auto jeździ dobrze), lub moze przerwy w dostarczaniu paliwa (pompy?). Jakie jest Wasze zdanie?
Z góry dzięki za pomoc.
Przerwa w dostarczaniu mocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Winny tu jest przepływomierz klapkowy.
Najbardziej prawdopodobne jest zacinanie się klapki przepływomierza. Zdemontuj filtr powietrza i obadaj, czy klapka po naciśnięciu palcem porusza się swobodnie, bez żadnych przycięć. Jeżeli nawet lekko haczy, to znalazłeś przyczynę
Możliwy jest też drugi wariant :wytarła się warstwa oporowa potencjometru we wnętrzu przepływomierza. Ale rozważymy go dopiero gdy sprawdzisz pierwszy trop.
Najbardziej prawdopodobne jest zacinanie się klapki przepływomierza. Zdemontuj filtr powietrza i obadaj, czy klapka po naciśnięciu palcem porusza się swobodnie, bez żadnych przycięć. Jeżeli nawet lekko haczy, to znalazłeś przyczynę
Możliwy jest też drugi wariant :wytarła się warstwa oporowa potencjometru we wnętrzu przepływomierza. Ale rozważymy go dopiero gdy sprawdzisz pierwszy trop.
AndrzejP4, dzięki za radę, zaraz idę to obadać. Tylko zastanawia mnie ta jednorazowość awarii. Jeżeli z przepływomierzem byłoby coś nie tak, to notorycznie by się to działo, nie? Zaraz sprawdzę i napiszę co i jak
[ Dodano: 03 Lut 2009 14:26 ]
Mam ten przepływomierz w ręce i z klapką jest wszystko w porządku, otwiera się i zamyka do samego końca bez żadnych zakłóceń
[ Dodano: 03 Lut 2009 14:26 ]
Mam ten przepływomierz w ręce i z klapką jest wszystko w porządku, otwiera się i zamyka do samego końca bez żadnych zakłóceń
Sporo różnych drobiazgów do mk2 ;)