niby hella projektor w pasku B3

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

niby hella projektor w pasku B3

Post autor: guti » ndz lut 01, 2009 04:36

zastosowalismy w lampach takich jak w mk III, ( bardzo podobnych , nie wiem jak to sie w passacie nazywa ,ale sa bardzo podobne, no i oryginały hella na soczewce )
wlozylismy zarowki 100W tungsram( wytrzymajcie Ci ktorzy zaraz powiedza ze tak nie wolno , bo ksenonow na ryflowane szkło tez nie wolno a jezdza pajace) i nie jestesmy zbytnio zadowoleni,
opcje sa nastepujace :
załozyc przekazniki ( nie wiem czy to az tak wiele poprawi )
załozyc jakies zarowki ( philipsy blu cos tam cos tam )
czy zalozyc zenony( zastanawialismy sie czy sie ogniskowa nie zmienai jak sie wklada zarnik , czy te lampy sie nadadza do zalozenia, czy to wogole ma sens, co na to Policja ? ) zaznacze ze to sa soczewki, slicznie sie prezentuja jak swieca nawet na tych h1, ale to nie daje efektu,. co przyniosłoby najlepszy efekt ?
to wystarczy włozyc te zarniki a'la h1 i koniec ? ( oczywiscie przetwornice itd beda)
ja osobiscie skłaniałbym sie do zenonów, ale zeby to nie były pieniadze wyrzucone w błoto :)

czytalem kilka wypowiedzi i ludzie pisza , ze po załozeniu do projektórów w mk III , jakby im ktos zdjał klapki z oczu , wszystko widza, dziury , pieski na poboczu itd, ale z kolei rozmiawialem z kolega innym i mowi ze załozył ksenony tez na soczewie ale zdjał bo nie dało sie z tym jezdzic , załozył zarowki Philipsa Blue cos tam cos tam i lepiej sie jezdzi, problem polegał na granicy cienia, jest swiatło , pozniej granica i nic wiecej , tak jakby ktos nozem odciał , za krotko swieciły.

kolejna sprawa to co zrobic w przypadku z zenonami , jak sie zachce zapalic długie ? tam juz nie ma soczewy , istnieje prawdopodobienstwo , ze majac dobre swiatłą mijania mozna zapomniec o drogowcyh , ale jak zajdzie potrzeba to czy da sie podlaczyc tak zeby zarniki nie gasły i sie nie zapalały co jakis czas ? ( bo to im chyba nie słuzy zbytnio ) czy dla instalacji nie bedzie to zbytnim obciazeniem w razie gdyby 4 lampy palily sie jednoczesnie ( 2 X ksenon, plus 2 X drogowe ( rowniez 2X 100W )
dzieki za wszystkie pomysły , bede wdzieczny w imieniu swoim bo mnie tez to nurtuje , ale rowniez w imieniu kolegi , ktory jeszcze niedawno tez jedził golfem :)

[ Dodano: Nie Lut 01, 2009 3:46 am ]
o takie to sa lampki
http://img227.imageshack.us/img227/8659 ... ab3xi8.jpg

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

bomkallo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bomkallo » ndz lut 01, 2009 08:35

ta, jak krotkie wystarczaja bez dlugich to ja bede walil dlugimi takim:P i tak juz niektorzy nie weim co pakuja w te szkla ze on widzi ale ja przestaje:P

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » ndz lut 01, 2009 10:03

"Powiem" tak :
Kumple w pasku b3 (ze standardowymi lampami) założył przekaźniki i lampy o niebo lepiej świecą, napięcie na żarówkach wzrosło o 2V (a to dla żarówek bardzo dużo).
Wnioski proponuję wysnuć sobie samemu.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » ndz lut 01, 2009 10:33

Wywal natychmiast 100Watt.Zobacz co się dzieje po takich żarówkach.Bardzo dobrze z tymi soczewkami współpracuje zestaw HID h1 4300k,wystarczy tylko lekko zmodyfikować przesłonę soczewki aby świeciło tak jak oryginalny xenon.Fotkę modyfikacji przesłony niebawem dodam.
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz lut 01, 2009 10:42 przez marcin.w, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn lut 02, 2009 11:17

marcin.w, to czekamy w takim razie na jakas foto porade, , co tam zrobic zeby to swieciło tak jak powinno, czy pole swiecenia ( w sensie plama ) jest zmienuiona ? zeby to nie swieciło jakos na maxa dziwnie , za wąsko , albo za szeroko

Obrazek

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » pn lut 02, 2009 12:56

Świeci tak jak oryginał.Ze powodu braku miejsca fotki robiłem w domu na ścianie oddalonej o 3 metry,więc się wydaje że jest jaśniejsza plama.Na drodze wygląda to zupełnie normalnie i przede wszystkim nie oślepia kierowców którzy np.dojeżdżają do skrzyżowania z naszej prawej strony.O kierowcach z przeciwka nie wspomnę bo jest wyraźna linia światło-cień.Wieczorem zrobię fotki jak to świeci na samochodzie i jaki jest rozkład światła na drogę.Fotki poniżej:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony pn lut 02, 2009 13:00 przez marcin.w, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn lut 02, 2009 13:26

no i gitarka , czekam w takim razie na fotki nocne :)

[ Dodano: Pon Lut 02, 2009 12:32 pm ]
fota pierwsza oto jest zarnik + seria przeslona tak ? no laadnie leci w góre :)

Obrazek

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » pn lut 02, 2009 13:40

guti pisze:fota pierwsza oto jest zarnik + seria przeslona tak ? no laadnie leci w góre
Dokładnie tak,na żarówce 55W jest podobnie tylko mniej światła.Możliwe że wtedy tak nie oślepia,no ale na xenonie musi już być przycięte.W każdym razie pobocze widać b.dobrze i pomimo że światło jest tak "przycięte" to widać dobrze również znaki.Zresztą jeździłem innymi autami z seryjnymi xenonami i jest identycznie.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn lut 02, 2009 13:54

marcin.w, masz jakies upatrzone w miare przyzwoite zestawy ?
czy opłaca sie kupic te najtansze za powiedzmy 170 zł?
bo wiem ze sama dobra przetwornica kosztuje tyle ile cały zestaw :)
jakies typy ?

Obrazek

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » pn lut 02, 2009 14:03

Ja akurat korzystam z ori przetwornic Hella z przerobionymi końcówkami pod żarniki typu hid.Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły jak i nie powodują dosłownie żadnych zakłóceń w radiu i cb radiu.
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn lut 02, 2009 14:03 przez marcin.w, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn lut 02, 2009 14:09

marcin.w pisze:Ja akurat korzystam z ori przetwornic Hella z przerobionymi końcówkami pod żarniki typu hid.Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły jak i nie powodują dosłownie żadnych zakłóceń w radiu i cb radiu.
czyli sugerujesz ze te tansze moga cos zakłocac ? kurde no niechciałbym zeby to sie okazało ze jednak jakies zamieszanie robi w instalacji

Obrazek

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » pn lut 02, 2009 14:15

guti pisze:czyli sugerujesz ze te tansze moga cos zakłocac ? kurde no niechciałbym zeby to sie okazało ze jednak jakies zamieszanie robi w instalacji
W niektórych przypadkach z tych HID-owych przetwornic powstaje ogromny szum w CB-radiu.Kumpel wymieniał ze dwa razy i niestety szumiało w większym bądź mniejszym stopniu.Także jak chcesz żeby było w miarę ok to trzeba jednak się "złapać za kieszeń".A jak ma być w miarę tanio to najlepiej jakbyś nie kupował zestawu wysyłkowo tylko gdzieś u siebie na miejscu,łatwo wtedy sprawdzisz jak będzie coś nie tak.No i oczywiście jak coś padnie to podjeżdżasz i wymieniasz zestaw na gwarancji.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn lut 02, 2009 14:22

jeszcze opcja wchodzi w gre ": przekazniki plus normalne dobre zarowki 55W , moze cos sie poprawi , dzisiaj postaram sie pomierzyc napiecia jakie dochodza do zarowek to sie pochwale, ja u siebie mam 100 W ( cicho, jezdze juz 3 lata na takich , nikogo nie raze, mam dorbze ustawione ) z przekaznikami i zobaczymy jakie ja mam napiecie na zarowkach a jakie kolega bez przekazników.

Obrazek

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » pn lut 02, 2009 14:26

Przekaźnik plus dobre żarówki 55W na pewno poprawią sytuacje.Tylko wyjmijcie te 100W z projectora bo go trafi szlag,tzn się wypali.Fotki masz w moim pierwszym poscie w tym temacie.
Powodzenia

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”