Spada temperatura cieczy na postoju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Grzegorz#
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Spada temperatura cieczy na postoju

Post autor: Grzegorz# » sob sty 24, 2009 23:40

Rzecz idzie o temperaturę cieczy chłodzącej.
Bardzo często jest mowa o tym że temperatura spada podczas jazdy,a podczas postoju rośnie.
U mnie jest na odwrotnie

Zapalam auto jadę-temperatura po chwili zaczyna rosnąć,ale przy ok 80 stopni jest ok 2 min zatrzymanie i potem rośnie do 90 i trzyma.

Gdy się zatrzymam na parę minut temperatura zaczyna spadać do ok 80 stopni i tak trzyma,gdy ponownie ruszę temperatura wzrasta do 90.

Klimatyzacja klimatronik ustawiona na ECON 2 pozycja,temperatura na 20 stopni.

Teraz nie wiem czy czeka mnie wizyta u mechanika?
A może nie działa poprawnie termostat lub czujnik,a może coś z pompą nie tak?

jimmy87
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Spada temperatura cieczy na postoju

Post autor: jimmy87 » sob sty 24, 2009 23:58

Grzegorz# pisze:Rzecz idzie o temperaturę cieczy chłodzącej.
Bardzo często jest mowa o tym że temperatura spada podczas jazdy,a podczas postoju rośnie.
U mnie jest na odwrotnie
????? przeciez na tym to polega ze jak jezdzisz to temp rosnie do 90 st i tam zostaje a jak auto stoi to stygnie

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz sty 25, 2009 01:53

Grzegorz# pisze:Zapalam auto jadę-temperatura po chwili zaczyna rosnąć,ale przy ok 80 stopni jest ok 2 min zatrzymanie i potem rośnie do 90 i trzyma.
to jest normalne ze masz przestoj w pewnym momencie bo jest to moment otwarcia sie termostatu ( obiegu na chłodnice), a to wprowadza nagromadzoną zimną w chłodnicy ciecz w obieg stąd ten chwilowy przestój.
Grzegorz# pisze:Gdy się zatrzymam na parę minut temperatura zaczyna spadać do ok 80 stopni i tak trzyma,gdy ponownie ruszę temperatura wzrasta do 90
Jesli ta temp spada z powodu włączenia sie wiatraka to wszystko OK ale jesli wiatrak sie nie wlacza to nie ma zadnego powodu zeby temp spadała sama z siebie. Jest to po prostu dziwne, ale na razie sie tym nie przejmuj bo auto sie na penwo nie przegrzeje bo to sa temperatrury w normie. Moze to tez byc przekłamanie na czujniku temp i źle podaje wartości na wskaźnik i tylko Cie to w błąd wprowadza.
Auto jak jedziesz i ma 90 stopni to po zatrzymaniu powinno pozostać 90, po chiwli temp wrosnie i gdzies przy 95 stopniach (zalezy od modelu) uruchomi sie wiatrak
Ostatnio zmieniony ndz sty 25, 2009 01:53 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.

Grzegorz#
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz# » ndz sty 25, 2009 10:46

Tak jak wspominałem wcześniej temperatura w czasie normalnego podróżowania np. 120 km/h wszystko jest ok,dodam tylko że temperatura spada gdy zwolnię i obroty spadną.
Nie znam się,ale wychodzi na to że może to mieć coś wspólnego z obrotami silnika,może pompa wodna niedomaga.
Przy pierwszych mrozach -10 tempera jak doszła do 90 to stała bez względu czy jechałem czy stałem,a teraz coś się poknociło,tylko co?

Awatar użytkownika
bibi466
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bibi466 » ndz sty 25, 2009 12:29

U mnie jest podobnie silnik jest bez obciążenia na postoju to lekko stygnie ciecz ja się tym nie przejmuje samochód jeździ normalnie tobie radzę to samo gorzej jakby się przegrzewał

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”