mk 2---->problem z temperatura

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bartek1001
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

mk 2---->problem z temperatura

Post autor: bartek1001 » pn sie 29, 2005 01:10

witam od jakis 2 tygodni mam problem zaczelo sie od tego ze jadac na trasie zaczela mi migac kontrolka temperatury silnika.Zatrzymalem sie na stacji, uzupelnilem wode i pojechalem dalej. jak sie pozniej okazalo zapomnialem zakrecic zbiornik z woda.
:crazy: i od tego momentu mam problemy z temperatura.oczywiscie wode nalalem uklad odpowietrzylem i niby wszystko bylo ok. ale po pewnym czasie masakrycznie zaczal mi sie grzac, raz sie wetylator zalacza a raz nie. Dochodzi nawet do tego ze czasem wskazowka pokazuje mi 3/4 na skali :grrr: wtedy zatrzymuje sie odpowietrzam dolewam wody bo zawsze cos wycieknie i moge jechac dalej a czasem kontrolka swieci sie pomimo to i wentylator nie chodzi. Auto mam zagazowane. raz jak jechalem do bielska to mi parownik zamarzl poprostu kapa. poradzcie ludzie co mam z tym fantem zrobic? moze to termostat padl ale w takim razie dlaczego wentylator raz chodzi a raz nie.
pozdrawiam

moj wolfik

Awatar użytkownika
dzikusek99
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikusek99 » pn sie 29, 2005 09:44

Mogl pasc termostat - sprawdzisz po wezu dolnym. Jak nagrzejesz silnik daz wolny powinien byc cieply. Jesli jest zimny to termostat. U mnie padl termostat i wentylator albo sie nie wlanczal albo wlanczal sie b. pozno jak powinienenm sie juz zatrzymywac. Uszczelka pod glowica to ostatnia rzecz jaka mogla pasc. Sprawdz czy w zbiorniczku wyrownawczym nie ma pecherzykow oleju. Oby nie. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bartek1001
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bartek1001 » pn sie 29, 2005 10:41

dzieki chlopaki wydaje mi sie ze swiruje termostat bo wlasnie waz dolny bywa czasem zimny przyczym gorny zawsze goroacy dopiero kiedy zaczyna dzialac wentylator dolny sie ogrzewa + ogrzewaja sie weze do parownika pozdrawiam

moj wolfik

Thomass

Post autor: Thomass » pn sie 29, 2005 14:41

Wiem że głupie pytanie, ale jak się odpowietrza układ chłodzenia?

Deacon
Kalinowa Mad Driver
Kalinowa Mad Driver
Kontakt:

Post autor: Deacon » pn sie 29, 2005 15:50

podobno sam sie odpowietrza ale ja slyszalem, ze mozna odkrecici korek i zostawic auto na zeby se chodzilo na wolnych obrotach tak z 20 minut. i wtedy bedzie widac jak powietrze spierdziela :)

Klub Miłośników Fiata Pandy www.pandaclubpolska.pl

zdolo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zdolo » pn sie 29, 2005 17:51

witam
ja rowniez mam problemy z temperatura, tyle ze ja wymienilem termostat, bo stary byl zepsuty, nowy tak dla zasady oczywiscie sprawdzilem zalewajac goraca woda, i dzialal ale po wlozeniu do auta nie wlacza sie wentylator, a dolny waz byl zimny!!. Wiec wyjalem termostat zlozylem wszystko jak nalezy ale bez temostatu i co dziwne wentylator sie wlacza, jezeli ktos mial podobny problem prosze o rade jak sobie z tym poradzic. :otepienie: -=>golf 2 1.6 benzyna<=-

Pan Japuk
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Pan Japuk » pn sie 29, 2005 19:36

Najlepiej by było sprawdzić termostat termometrem. Wrzucić go do wody, podgrzewać i obserwować temperaturę i otwarcie termostatu. Zdarza się że nawet nowy termostat otwiera się za późno lub za wcześnie. Co do wentylatora - mój przestał się włączać nagle. Myślałem że to wina elektrowłącznika. Okazało się że po prostu styki na przewodach zaśniedziały - poobcinałem stare końcówki, zarobiłem wszystkie od nowa i wszystko gra.

Awatar użytkownika
bartek1001
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bartek1001 » śr sie 31, 2005 17:37

ja mialem tez zasniedziale ale wyczyscilem wlacza sie ale pozno tak jak pisalem temp. czasem dochodzi do 3/4 skali a wg mnie to o duzo za duzo

[ Dodano: Pią Wrz 02, 2005 7:56 am ]
Deacon pisze:podobno sam sie odpowietrza ale ja slyszalem, ze mozna odkrecici korek i zostawic auto na zeby se chodzilo na wolnych obrotach tak z 20 minut. i wtedy bedzie widac jak powietrze spierdziela

zrobilem wczoraj tak jak piszesz podczas tego odpowietrzania ucieklo mi chyba z 4 l wody ale faktycznie slychac bylo syczenie raz tryskala woda a raz sama para dzisiaj jeszcze doleje wody bo wczoraj dolalem do pelna ale widocznie zassalo ja do ukladu bo jak wieczorem wyjechalem na chwile to znowu kontrolka migala pozniej napisze czy pomoglo to odpowietrzenie

moj wolfik

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”