Falowanie obrotów, przygasanie i gaśnięcie silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sieemek
Nowicjusz
Nowicjusz

Falowanie obrotów, przygasanie i gaśnięcie silnika

Post autor: sieemek » sob sty 24, 2009 15:27

Witam wszystkich! Jestem nowy na forum więc bardzo proszę o wyrozumiałość. Posiadam Golfa III z 96 r z silnikiem 1.6 bez gazu oznaczenie silnika to AEE. Przeglądałem wiele tematów ale na żadnym nie znalazłem odpowiedzi na problem występujący w moim autku. Mianowicie po odpaleniu na zimnym silniku obroty wkręcają się na mniej więcej 2000 czasami 1900. W miarę wzrostu temperatury silnika obroty spadają do ok 1000 i cały czas falują o 200-400. Kolejnym problemem jest przygasanie silnika podczas wciskania sprzęgła w trakcie jazdy obroty spadają wtedy na ok 200 czasami 400 i auto raz gaśnie a raz jakby załapuje i nie gaśnie ale obroty falują między 400 a 1100. W samochodzie bardzo sporadycznie ale zdarza się szarpanie w trakcie jazdy("robi kangura") i nic do tego nie ma zła praca sprzęgła czy coś podobnego bo to zdarza się np na czwartym biegu przy obrotach rzędu 2000. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Ostatnio w aucie wymieniłem filtr paliwa, przepustnicę, kable do świec i same świece, czujnik temperatury cieczy oraz kopułkę z palcem przerywacza. Niedawno był również wymieniany aparat zapłonowy. Bardzo proszę o pomoc bo to co się dzieje jest strasznie uciążliwe a samochodzik na co dzień jest mi niezbędny. Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » sob sty 24, 2009 16:51

Te typy tak mają. Winą jest wadliwa przepustnica w tych silnikach. Jeżeli wymieniales przepustnicę to trzeba ją zaadaptowac na VAGU. Sporo jest tego typu tematów na forum.

Obrazek
Obrazek

sieemek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sieemek » sob sty 24, 2009 20:56

Dziękuję bardzo! W poniedziałek oddaje auto do mechanika, twierdził on że przepustnica sama się zaadaptuje, nawet odpinałem klemy itd tak jak było opisane w innych tematach ale najwyraźniej potrzebny jest do tego komputer. W poniedziałek napiszę czy coś pomogło. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

[ Dodano: 27 Sty 2009 15:25 ]
Witam. Auto ma już zaadaptowaną przepustnicę Vag-iem i jest lepiej. Obroty przy odpalaniu spadły do 1100 a na ciepłym silniku utrzymują się ok 800. Przed chwilą odebrałem auto więc na razie nie jestem w stanie podać więcej szczegółów. Dziękuję za pomoc

[ Dodano: 27 Sty 2009 15:26 ]
Witam. Auto ma już zaadaptowaną przepustnicę Vag-iem i jest lepiej. Obroty przy odpalaniu spadły do 1100 a na ciepłym silniku utrzymują się ok 800. Przed chwilą odebrałem auto więc na razie nie jestem w stanie podać więcej szczegółów. Dziękuję za pomoc

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”