Zle zamykajace sie drzwi

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Zle zamykajace sie drzwi

Post autor: Goofi » czw sie 25, 2005 18:03

Witam,

Lewe drzwi od kierowcy mi sie zle zamykaja, trzeba z nimi postepowac jak z tesciowa ... czyli porzadnie trzasnac by sie zamknely :pub:
Patrzac na nie sa leciutko opuszczane (tak z 5mm) i to chyba to jest przyczyna, ale moze niekoniecznie.
Co spradzic i poprawic by sie lepiej zamykaly poza podniesieniem?, jezeli chodzi o podniesienie, to ponizej fotka zawiasu przy ktorym nie wiem co zrobic.... Mocowania gorne i dolne sa na stale, poza tym przycisk i ogranicznik i zadnej regulacji :(

Obrazek

Awatar użytkownika
tomek26106
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tomek26106 » czw sie 25, 2005 18:46

ponoc najlepszy sposób na opadnięte dzwi to ciągnięcie je na chama, siłą do góry, bez ruszania zawiasów, pokombinuj jeszcze z zaczepem zamka, mozna go wyregulować, mocowany jest na dwa imbusy.

Awatar użytkownika
djb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: djb » czw sie 25, 2005 20:52

u mnie puscil spaw na polaczeniu zawiasu i karoserii, wez druga osobe podnies drzwi do gory i niech drugi popatrzy czy tam ci sie tam nie rusza, na takie cos jak wiadomo pomaga spawarka

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » czw sie 25, 2005 22:10

Od takiego podnoszenia na sile chyba wlasnie spawy leca... ale sprobuje :helm:

A moze to cos w zamku jest, ze sie tak kijowo zamykaja, lewe dzialaja elegancko :pub: co moge spradzic?

ku_bi
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: ku_bi » czw sie 25, 2005 23:16

sprawdz rygiel zamka (przykręcony do karoseri) jeśli śruby są wyrobione to był już ustawiany i może pomoże jego ustawienie. śruby są typu torx.

jaxes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: jaxes » pt sie 26, 2005 00:27

Też mam problem z tymi drzwiami. Ale u mnie jest konieczna wymiana zawiasu. Nie będę tłumaczył czemu. Zobacz też u siebie w jakim stanie są zawiasy. W tym celu otwórz drzwi i delikatnie spróbuj podnieść drzwi od dołu (za ten koniec z ktrórej jest klamka). Zobaczysz wtedy czy nie ma luzów na samych zawiasach. Dosyć powszechne jest wycieranie się sforznia w zawiasie. Można go wymienić. Jest wkręcany.
Jeśli to nie to, to powiedz jak wyglądają drzwi w stosunku do karoserii gdy są przymknięte. Tzn. czy się obniżyły, czy coś z nimi nie tak?
A jeśli nadal wszystko jest dobrze to pozostaje już sam zamek, tylko że przy nim za bardzo nie ma czym poregulować.
Odpowiedz jak to wygląda, to pomyślimy co dalej zrobić.

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pt sie 26, 2005 00:33

Jutro lookne na ten rygiel i sprawdze luz drzwi i jeszcze zrobie fote poich zamknieciu :helm:

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » pt sie 26, 2005 08:16

Jeśli to nie to, to powiedz jak wyglądają drzwi w stosunku do karoserii gdy są przymknięte. Tzn. czy się obniżyły, czy coś z nimi nie tak?
Tak jak ci Kolega napisał obejrzyj drzwi ,szpary po zamknięciu i ich wysokość i porównaj z 2 drzwiami a będziesz wiedział czy kiepskie zamykanie to wina zamka czy drzwi opyszczonych ( i czy przy tym jak drzwi wjezdzają na zamek nie podnoszą się-ten moment jest ważny ).A zamka raczej nie reguluj bo co z tego że drzwi sie zamykać będą jak będziesz miał szpary na palec w drzwiach i między uszczelkami wiatr będzie hulać :grin:
Pozdro Flat

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » wt sie 30, 2005 22:55

a na tym bolcu co jest wkrecony do karoseri masz gumke ?? u mnie bez tej gumke trzeba bylo mocniej pieprznac drzwiami

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”