Sprzęgło - rozleciało się w drobny mak

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

michal49
Nowicjusz
Nowicjusz

Sprzęgło - rozleciało się w drobny mak

Post autor: michal49 » wt sty 06, 2009 13:39

Witam,

Proszę was o poradę, bo próbuję dojść - kto zawinił: uzytklownik czy warsztat. A mianowicie:
- mniej więcej dwa lata temu w Golfie IV było w autoryzowanym serwisie VW wymieniane sprzęgło (okazało się, że w aucie była wada fabryczna, takie były przypuszczenia, ale że już po gwarancji, to niestety - płaciłem).
- kilkanaście dni temu auto odmówiło posłuszeństwa, a mechanik, który dzisiaj sprżęgło rozebrał stwierdził, że rozleciało się w drobny mak. I przypuszcza, że wcale nowe nie było, tzn. niekoniecznie było wymienione.

Moje pytanie - zanim zacznę dochodzić w VW, co wymienili (a że przy okazcji wymieniali też rozrząd, to zaczynam się zastanawiać, czy jest na pewno wymieniony) - co użytkownik musiałby zrobić, aby sprzęgło w ten sposób rozwalić. Bo może to własnie użytkownik (samochód poszedł do firmy po wymianie sprzęgła) - w jakiś charakterystyczny sposób jeździł, że efekt jest rozsypane sprzęgło.

Michał

Awatar użytkownika
J3L3N
give it the gun
give it the gun

Post autor: J3L3N » wt sty 06, 2009 13:42

michal49, wszystko da sie zakatowac.to nie problem rozsypac sprzeglo.Dla chcacego nic trudnego.
Pozostaje sprawdzic czy napewno wymienili ci części.Na sprzęgle wydaje mi sie powinna byc jakas data produkcji lub cos w tym stylu.

[size=117]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]

michal49
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michal49 » wt sty 06, 2009 13:44

No tak, datę spróbuję sprawdzić.

Ale wracając do stylu jazdy - jaki on musi być, aby teoretycznie dwuletnie sprzęgło rozsypało się?

Awatar użytkownika
J3L3N
give it the gun
give it the gun

Post autor: J3L3N » wt sty 06, 2009 13:46

Wszystko zalezy od kierowcy. Sprzegło mozna rozwalic w pare sekund,Mowie ci dla chcacego nic trudnego.Roznie mozna zakonczyc zywot sprzegla.

[size=117]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]

wielblad2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wielblad2 » wt sty 06, 2009 17:13

parę ostrych startów na full gazie i ostra zmiana biegów w stylu max sport i po tygodniu sprzęgła brak .można też na vwiele innych sposobów .mnie wymieniali komplet to stare dostałem do zwrotu i wgłądu choć to też można obejść wciskając klientowi od innego auta .nigdy nie miałem i nie mam przekonania do serwisów typu aso .rżną klienta jak ino idzie z czego byle by kasa była bo u nich tylko to się liczy.czasami na tvn turbo pokazują możliwości twórcze autoryzowanych serwisów nic tylko granat ciepnąć i po bólu -ogólnie syf .

pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”