Trzaski i zgrzyty przy ruszaniu na śliskiej nawierzchni
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Trzaski i zgrzyty przy ruszaniu na śliskiej nawierzchni
Witam,
Wraz ze śniegiem pojawił sie u mnie problem ( a raczej sobie o nim przypomnialem bo juz kiedys to słyszałem ) a mianowicie, kiedy ruszam na śliskiej nawierzchni ( zarówno na prostych kołach jak i skreconych ) nie zawsze, ale często słysze zgrzyty, chrupnięcia i jak by jakies sprezynki, dośc nie miłe dla słuchu...Objaw ten nie wystepuje na suchej nawierzchni. Czy wiecie co to morze byc ? Dodam ze podobny odgłos o dziwo wydobywa sie jak zachamuje i właczy sie ABS... i równiez dziwny odgłos dochodzi jak zaciagne ręczny podczas jazdy - brzeczenie albo cos...
Nie wiem czy to jest wspolny temat, ale równiez jak dodam energicznie gazu chamując biegiem słychac stuknięcie dośc mocne ;/ tak samo jak puszcze ;/... HELP co to moze byc i dlaczego takie drogie ;/
Wraz ze śniegiem pojawił sie u mnie problem ( a raczej sobie o nim przypomnialem bo juz kiedys to słyszałem ) a mianowicie, kiedy ruszam na śliskiej nawierzchni ( zarówno na prostych kołach jak i skreconych ) nie zawsze, ale często słysze zgrzyty, chrupnięcia i jak by jakies sprezynki, dośc nie miłe dla słuchu...Objaw ten nie wystepuje na suchej nawierzchni. Czy wiecie co to morze byc ? Dodam ze podobny odgłos o dziwo wydobywa sie jak zachamuje i właczy sie ABS... i równiez dziwny odgłos dochodzi jak zaciagne ręczny podczas jazdy - brzeczenie albo cos...
Nie wiem czy to jest wspolny temat, ale równiez jak dodam energicznie gazu chamując biegiem słychac stuknięcie dośc mocne ;/ tak samo jak puszcze ;/... HELP co to moze byc i dlaczego takie drogie ;/
Moje MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1827452#1827452
Pewnie EDS działa, też tak mam w MK3 (u mnie to na 100% EDS).nnooxx pisze:Wraz ze śniegiem pojawił sie u mnie problem ( a raczej sobie o nim przypomnialem bo juz kiedys to słyszałem ) a mianowicie, kiedy ruszam na śliskiej nawierzchni ( zarówno na prostych kołach jak i skreconych ) nie zawsze, ale często słysze zgrzyty, chrupnięcia i jak by jakies sprezynki, dośc nie miłe dla słuchu...Objaw ten nie wystepuje na suchej nawierzchni. Czy wiecie co to morze byc ? Dodam ze podobny odgłos o dziwo wydobywa sie jak zachamuje i właczy sie ABS
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
Będę się upierał przy swojej wersjimi to bardziej pasuje pod ASR... chociaż z EDS nie jeździłem, więc nie wiem jak ten układ pracuje...
P.S
Jeśli ktoś nie wie co to EDS oto lakoiczny opis http://pl.wikipedia.org/wiki/EDS
Nad ranem:
Nad ranem:
nnooxx, EDS (Elektronische Differentialsperre) - elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego. Montowany często jest wraz z ESP lub ABS. Poprawia bezpieczeństwo i pewność prowadzenia auta.
Gdy jedno z kół wpada w poślizg lub obraca się szybciej, EDS blokuje dyferencjał umożliwiając przeniesienie momentu obrotowego przez drugie koło mające lepszą przyczepność, zapobiegając w ten sposób poślizgowi.
Gdy jedno z kół wpada w poślizg lub obraca się szybciej, EDS blokuje dyferencjał umożliwiając przeniesienie momentu obrotowego przez drugie koło mające lepszą przyczepność, zapobiegając w ten sposób poślizgowi.
Wykluczacie raczej opcje mech. róznicowego albo przegubu ?
ASR chyba mam... ale nie jestem pewien, co do EDS'u to nie mam pojecia juz... az mi głupio ze tak malo wiem o swoim aucie ;/ w kazdym razie nie mam zadnego przycisku do ewentualnego właczenia badź wyłaczenia takowego systemu
ASR chyba mam... ale nie jestem pewien, co do EDS'u to nie mam pojecia juz... az mi głupio ze tak malo wiem o swoim aucie ;/ w kazdym razie nie mam zadnego przycisku do ewentualnego właczenia badź wyłaczenia takowego systemu
Ostatnio zmieniony wt sty 06, 2009 11:10 przez nnooxx, łącznie zmieniany 1 raz.
to akurat wiem co to jestzodiak pisze:Będę się upierał przy swojej wersji
P.S
Jeśli ktoś nie wie co to EDS oto lakoiczny opis http://pl.wikipedia.org/wiki/EDS
jeśli staniesz gdzieś na śliskiej, oblodzonej nawierzchni... będziesz chciał mocniej ruszyć, coś zachrobocze, światła lekko przygasną, obroty nie będą chciały wzrosnąć... to masz ASR ... tylennooxx pisze:ASR chyba mam... ale nie jestem pewien
a gdzie takie kody są
?
Rozumiem ze wykluczacie przegub czy mech. róznicowy ?
[ Dodano: 06 Sty 2009 10:16 ]
Rozumiem ze wykluczacie przegub czy mech. róznicowy ?
[ Dodano: 06 Sty 2009 10:16 ]
Zachrobocze pewnie tak, czy światła przygasną nie wiem... ale chyba z tymi obrotami to juz chyba nie da rady, bo moge cisnac w miejscu ile wlezie ;/EnJoy pisze:zodiak pisze: jeśli staniesz gdzieś na śliskiej, oblodzonej nawierzchni... będziesz chciał mocniej ruszyć, coś zachrobocze, światła lekko przygasną, obroty nie będą chciały wzrosnąć... to masz ASR ... tyle
Ja jak pierwszy raz usłyszałem "swój" EDS to też byłem zdziwiony i zastanawiałem się co to.
Kody są w książce serwisowej.
P.S
źle wkleiłeś cytat, ja nic takiego nie napisałem.
Kody są w książce serwisowej.
P.S
źle wkleiłeś cytat, ja nic takiego nie napisałem.
Ostatnio zmieniony wt sty 06, 2009 11:20 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Nad ranem:
Nad ranem:
raczej tak, gdyby to była jedna z tych rzeczy...objawy występowałyby też na suchej nawierzchni, a u Ciebie...nnooxx pisze:Rozumiem ze wykluczacie przegub czy mech. róznicowy ?
nnooxx pisze:Objaw ten nie wystepuje na suchej nawierzchni.
Ostatnio zmieniony wt sty 06, 2009 11:31 przez EnJoy, łącznie zmieniany 1 raz.