witam wszystkich mam do was taką sprawe jeśli odłącze sondę lambda to auto równiotko chodzi oczywiście gdy jest już rozgrzany i chciałem się dowiedzieć czy mam popsutą sonde lambda i czy jak ją odłącze to coś może się stać z autem silnik na wtrysku KE-Jetronic proszę o pomoc bo już nie moge dać rady z tym problemem. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich
[ Dodano: 03 Sty 2009 19:34 ]
czy ktoś mi jakoś pomoże
sonda lambda w GX
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
jezeli odpinasz sonde i autko zaczyna lepiej chdzic to wyglada to na uszkodzona sonde
jazda z odpieta sonda niczym nie grozi - ja mam odpieta sonde juz 3 lata i caly czas tak jezdze
jezeli masz lpg 2 gen to musi byc podpieta sonda
sprawdz miernikiem czy napiecie na sondzie oscyluje - powinno sie zmieniac co ok sek z ok 0,2 do 0,8 V - na podpietej sondzie
na odpietej sondzie napiecie z niej powinno wynosic ok 0,8V gdy nagle wcisniesz gaz do dechy i powinno byc ok 0,2V gdy po przegazowaniu silnik spada z obrotow i ma odciety doplyw paliwa (tzn trzymasz silnik na ok 4tys i puszczasz gaz i jak spada z obrotow to powinien miec 0,2V na sondzie)
jazda z odpieta sonda niczym nie grozi - ja mam odpieta sonde juz 3 lata i caly czas tak jezdze
jezeli masz lpg 2 gen to musi byc podpieta sonda
sprawdz miernikiem czy napiecie na sondzie oscyluje - powinno sie zmieniac co ok sek z ok 0,2 do 0,8 V - na podpietej sondzie
na odpietej sondzie napiecie z niej powinno wynosic ok 0,8V gdy nagle wcisniesz gaz do dechy i powinno byc ok 0,2V gdy po przegazowaniu silnik spada z obrotow i ma odciety doplyw paliwa (tzn trzymasz silnik na ok 4tys i puszczasz gaz i jak spada z obrotow to powinien miec 0,2V na sondzie)
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
spalanie normalne, u mnie sonda byla w katalizatorze i wyleciala razem z nimpszczyna pisze:Owszem silnikowi nic nie będzie tylko jakie spalanie !!!! a w dodatku katalizator dostaje w nos nie spalonymi częściami paliwa a tu rychło do wymianyagrala pisze:jazda z odpieta sonda niczym nie grozi - ja mam odpieta sonde juz 3 lata i caly czas tak jezdze