Naprawa 1 i 2 biegu w dmuchawie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Naprawa 1 i 2 biegu w dmuchawie
Witam, przed chwila korzystając z jednej z porad zmieniałem bezpiecznik termiczny w dmuchawie aby działał 1 i 2 bieg tam jest taki na 184 stopnie ale że w sklepie oczywiście nie było wziąłem 192 chyba nie weilka różnica, zmontowałem zakładając na stary bo czytałem zeby nie lutować bo można spalic, poskładałem itd. włączam na 1 bieg nic na 2 nic na 3 i bylo tylko słychac przepalony bezpiecznik w skrzynce.
Czy to wina za duzego bezpiecznika 192 st.?? ale na 1i2biegu nic sie nie działo wiec chyba niee
Czy źle założonego bo stary mu coś szkodzi
A może pomyliłem kable od tej płytki chociaż to najmniej mozliwe bo je sobie oznaczyłem, ale zawsze ryzyko istnieje.
Czy to wina za duzego bezpiecznika 192 st.?? ale na 1i2biegu nic sie nie działo wiec chyba niee
Czy źle założonego bo stary mu coś szkodzi
A może pomyliłem kable od tej płytki chociaż to najmniej mozliwe bo je sobie oznaczyłem, ale zawsze ryzyko istnieje.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 2009 22:43 przez aroarus, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
albo wiatrak całkiem stanął, moze ujarało uzwojenia i jest jakies zwarcie. Ale to być chyba sie zorientował że jest za duzy opór.
Termik mozna z powodzeniem wlutować , ja tak robiełm i sie nie zjarał
[ Dodano: Pon Gru 29, 2008 17:40 ]
Poza tym jelsi teraz nie dziala zaden bieg to srpawdz bezpiecznik o moze przepaliles
Termik mozna z powodzeniem wlutować , ja tak robiełm i sie nie zjarał
[ Dodano: Pon Gru 29, 2008 17:40 ]
to jak go włączyłeś w insalację? Mysle ze tam po prostu nie ma przejscia.aroarus pisze:zmontowałem zakładając na stary bo czytałem zeby nie lutować bo można spalic
Poza tym jelsi teraz nie dziala zaden bieg to srpawdz bezpiecznik o moze przepaliles
Teoretycznie nie można sama nazwa bezpiecznika wskazuje że jest termicznym bezpiecznikiem cyna topi się powyżej 200 stopni także można w łatwy sposób zjarać bezpiecznik termiczny. Osobiście byłem u elektronika z tym który oczywiście lutował bo to jest jak najbardziej pewny sposób (jeżeli nie chcesz oczywiście wymienić całego modułu) ale miał potem urządzenia w postaci mierników którymi sprawdził bezpiecznik czy przeżył operację czy nie.sas_gti pisze:Termik mozna z powodzeniem wlutować , ja tak robiełm i sie nie zjarał
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
urządzenie w postaci miernika kosztuje 15 złw markecie. Wystarczy zmierzyć przejście. Jak jest to się nie zjarał, jak nie ma to ujarany. Proste dosyć. Z tego co pamiętam seryjnie jest on również lutowanysew1 pisze:ale miał potem urządzenia w postaci mierników którymi sprawdził bezpiecznik czy przeżył operację czy nie.
Poza tym ja Ci mówię że wlutowałem sam, i się nie zjarał, czego efektem jest działajaca dmuchawa. Jeśli się dobrze poszuka to znajdziesz mojego posta sprzed paru lat w którym własnie pisałem o tym ze lutownica 8W dała sobie spokonie radę z temperaturą topnienia cyny, i lutując 1 cm od termika nie zjarała termika.
Nie widzę sensu w teoretycznym rozważaniu sprawy lutowania termika skoro pratycznie jest udowodnione że się da.
Ostatnio zmieniony wt gru 30, 2008 01:45 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
Można lutować, ale trzeba to robić umiejętnie, czyli lutownica o możliwie małej mocy i metalowe szczypce do odbierania ciepła.
Ostatnio zmieniony wt gru 30, 2008 10:49 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
teraz wystąpił jeszcze większy problem, otóż nie miałem kiedy przylutować tego bezpiecznika to postanowiłem zamontować dmuchawę na starej "zasadzie" i co się okazało nic sie nie dzieje nawet na 3 biegu nie wiem o co chodzi, wydaje mi sie powinno chodzić bez problemu po staremu a tutaj nic, POMÓŻCIE bo autko potrzebna a jeździć się nie da bo szyby w środku zamarzają