Problem z odpalaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
lukaszmacher
- Mały gagatek

Problem z odpalaniem
Witam!
Mam problem z golfem II 1.6TD a mianowicie cięzko pali na zimnym silniku!!wymieniłem już wszystkie świece i grzeją ale nadal cięzko pali i postanowiłem wymienic filtr paliwa i po wymianie ledwo go odpowietrzyłem bo cały czas w przewodach było powietrze i wracało to na filter ale sie wkoncu udało odpowietzyc ale nic sie nie polepszyło z paleniem!!myslałem o założeniu zaworka zwrotnego zeby paliwo nie wracało z pompy tylko niewiem czy ten zaworek umiescic przed filtrem czy może przed pompą??prosze o pomoc i z góry dziękuje
Mam problem z golfem II 1.6TD a mianowicie cięzko pali na zimnym silniku!!wymieniłem już wszystkie świece i grzeją ale nadal cięzko pali i postanowiłem wymienic filtr paliwa i po wymianie ledwo go odpowietrzyłem bo cały czas w przewodach było powietrze i wracało to na filter ale sie wkoncu udało odpowietzyc ale nic sie nie polepszyło z paleniem!!myslałem o założeniu zaworka zwrotnego zeby paliwo nie wracało z pompy tylko niewiem czy ten zaworek umiescic przed filtrem czy może przed pompą??prosze o pomoc i z góry dziękuje
Jeżeli masz dobrą kompresję, i dobry akumulator (prąd rozruchowy minimum 500A), możesz mieć za puźny początek tłoczenia, lub padnięte wtryski, lub poprostu prąd na świece nie jest podawany.Zdejmij kabelek od listwy ze świecami włącz stacyjke i dotknij nim tej listwy jeśli zaiskrzy znaczy że swiece są ok i musisz szukać dalej, ustawienie początku tłoczenia kosztuje 30zł, sprawdzenie wtrysków to już droższa zabawa. Jeśli w tych przezroczystych przewodach lecą Ci bańki powietrza poszukaj nieszczelności. Osobiście odradzam Ci ingerencji w układ paliwowy, bo z doświadczenie wiem że prędzej czy puśniej źle się to kończy.
-
lukaszmacher
- Mały gagatek

Jeśli już koniecznie chcesz zamontować zaworek zwrotny, zamontuj go przed filtrem, jednak lepiej było by jak byś sprawdził czy nie masz nieszczelności w układzie doprowadzającym paliwo ze zbiornika, i czy nie masz zamienionego powrotu paliwa z dopływem(objawia się to tak że jak zatankujesz do pełna, problem zniknie).
-
lukaszmacher
- Mały gagatek

Witam!!
Chciałem dzis zamontowac ten zaworek i znowu sie tak zapowieczył ze niewiem co robic??gdy dam paliwo bezposrednio z karnisterka to pali super i sie nie zapowietrza natomiast gdz ze zbiornika to pochodzi chwile,następnie pokazują sie pęcherze powietrza w przewodzie a potem samo powietrze wracające do zbiornika i gasnie!!!co to może byc???prosze o pomoc
Chciałem dzis zamontowac ten zaworek i znowu sie tak zapowieczył ze niewiem co robic??gdy dam paliwo bezposrednio z karnisterka to pali super i sie nie zapowietrza natomiast gdz ze zbiornika to pochodzi chwile,następnie pokazują sie pęcherze powietrza w przewodzie a potem samo powietrze wracające do zbiornika i gasnie!!!co to może byc???prosze o pomoc
-
lukaszmacher
- Mały gagatek

wszystkie opaski dokręcone i nadal nieda sie go odpowietrzyc!!!co to może byc???pompa chyba nie bo z karnisterka idzie
Ostatnio zmieniony wt lis 25, 2008 19:11 przez lukaszmacher, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lukaszmacher
- Mały gagatek

Witam!!!
auto tylko odpali z karnisterka umieszczonego na dachu samochodu i wtedy normalnie odpala i chodzi ale gdy podepne spowrotem przewód z zbiornika to wtedy wypali tylko to co w filtrze a następnie gasnie i powietrze zmieszane z paliwem wychodzi z dopływu pompy!!co to może byc???przewód z zbiornika dobry!!czy to może byc pompa czy popatrzec jeszcze do zbiornika???
auto tylko odpali z karnisterka umieszczonego na dachu samochodu i wtedy normalnie odpala i chodzi ale gdy podepne spowrotem przewód z zbiornika to wtedy wypali tylko to co w filtrze a następnie gasnie i powietrze zmieszane z paliwem wychodzi z dopływu pompy!!co to może byc???przewód z zbiornika dobry!!czy to może byc pompa czy popatrzec jeszcze do zbiornika???
-
lukaszmacher
- Mały gagatek

sprawdziłem przewody oraz zbiornik i wszystko pokazuje ze jest dobrze poniewaz przewód szczelny ale gry ciągne paliwo dopływem to są pęcheze powietrza w paliwie!!!czyzby pompa tak padła ze nieda sie odpowietrzyc???zauważyłem ze pod spręzyną na pompie pokazuje sie ropa!!czyzby ten simering pod spręzyną???jesli tak to dam rade go sam wymienic???
Ostatnio zmieniony śr lis 26, 2008 20:37 przez lukaszmacher, łącznie zmieniany 2 razy.
Skoro ciągniesz powietrze dopływem, i pojawiają się bąble to przewód jest nieszczelny. To że jest nieszczelny, nie oznacza że w którymś miejscu jest wilgotny, bo jeśli jest malutka szczelina powietrze przechodzi objętnie zaś ropa się przez nią nieprzeciśnie - sprawdź połączenia a zwlaszcza kruciec przy zbiorniku. Pompa jest rotacyjna, jeśli nie ciągnie paliwa to też nie tłoczy - ale próba z kanisterkiem na dachu to wykluczyła. Na 100% problem pojawia się w przewodzie doprowadzającym. Sprawdź jeszcze czy jest dobrze podpięty przewód doprowadzający powinien być zamontowany NIŻEJ od przewodu którym paliwo wraca do zbiornika.
-
lukaszmacher
- Mały gagatek