Jakie mieliście objawy niesprawnego krokowca??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kamien11985
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Jakie mieliście objawy niesprawnego krokowca??

Post autor: kamien11985 » wt lis 18, 2008 13:35

Siemanko chciałbym się dowiedzieć za co odpowiedzialny jest krokowiec to znaczy jakie objawy może powodować... absolutnie wszystkie nawet najmniejsze szwankowanie silnika cos powoduje pozdro

www.opolskiVAG.pl

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt lis 18, 2008 14:20

silnik krokowy to nic innego jak stabilizator biegu jałowego
stabilizuje obroty zwłąszcza podczas schodzenia z wysokich na niskie obroty

[ Dodano: Wto Lis 18, 2008 13:22 ]
http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl

[ Dodano: Wto Lis 18, 2008 13:44 ]
w różnych układach zasilania jest on róznie umiejscowiony ale zasada działania jest ta sama
np w układzie DIGIFANT
czujnik połozenia i pr obrotowej silnika dostarcza info o prędkosci obrotowej silnika ,zas stycznik połozenia przepustnicy informuje ze jest ona zamknieta (bieg jałowy ) ECU porownuje rzeczywistą prędkośc obrotową silnika z wartością zaprogramowana w pamięci w przypadku ich niezgodności
kieruje do elektromagnesu zaworu krokowca prąd o więkrzym lub mniejszym natęzeniu . Powoduje to otwarcie lub zamkniecie sil krokowego w kanale bocznikowym powietrza z pominieciem przepustnicy

Awatar użytkownika
kamien11985
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kamien11985 » śr lis 19, 2008 02:25

to znaczy ze podczas jazdy praktycznie nie jest potrzebny i nie ma wpływu na jazde?? A jak maja spadac obroty przy redukcji lub wbijaniu biegu na wyższy bo mi stadaja bardzo szybko do około 900-1000obr i dajmy na to rozpędzam się na2 biegu i mam te 3tyś obrotów zanim wbije 3 bieg to obroty momentalnie spadaja do 900 (nie gaśnie) i po wbiciu 3 i puszczeniu sprzegła jest dość denerwyjące szarpnięcie spowodowane duża różnicą obrotów a prędkościa mam na myśli przedział od 900 do 3 tyś strasznie mnie to wkur... czy obroty powinny spadać stopniowo. Mam silnik 2.0 16v gdzie tam jest silnik krokowy? koło kolektora z prawej nad aparatem to takie aluminiowe?

www.opolskiVAG.pl

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”