Witam
Jestem posiadaczem VW Polo 1.4 TDI, rok 2001.
Nie wiem dlaczego, ale przy zapalaniu silnika zapala się kontrolka ABS i świeci przez kilka pierwszych kilometrów. Następnie po jakimś niedługim czasie gaśnie. W dłuższej trasie jednak znowu się zapala. Nie bardzo wiem jaka może być tego przyczyna. Ma ktoś jakiś pomysł?
Kolega powiedział, że to raczej wina komputera, z hamulcami nie powinno nic złego się dziać, ale mam nadzieję, że ktoś z Was da mi jakieś konkretniejsze wskazówki.
ABS w Polo zapala się w trasie i gaśnie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jeśli w czasie świecenia tej kontrolki ABS działa (łatwo to sprawdzić podczas hamowania gdzieś na zapiaszczonym asfalcie lub popzecznych muldach drogi) to najprawdopodobniej akumulator będzie miał chwilami słabą przewodność prądu - wyczyść dokładnie klemy akumulatora najlepiej jakimś skrobakiem - jeśli nie pomoże lub ABS nie będzie aktywny jak kontrolka się zaświeci to trzeba odczytać vagiem jakie komp auta zapisał błędy.
Wydaje mi się, że ABS działa. Sprawdzę jeszcze dokładnie.
O prądzie możesz mieć rację. Zdarza się bowiem, że czasami blokuje się radio. Podobno to od spadków napięcia. Wtedy muszę wyłączyć auto, uruchomić silnik ponownie i dopiero radio (po krótkiej chwili gdy kontrolki się ustabilizują).
Pytanie zatem skąd się biorę tego typu spadki napięcia? Czy to przez klemy czy coś innego i czy należy się tym mocno przejmować?
O prądzie możesz mieć rację. Zdarza się bowiem, że czasami blokuje się radio. Podobno to od spadków napięcia. Wtedy muszę wyłączyć auto, uruchomić silnik ponownie i dopiero radio (po krótkiej chwili gdy kontrolki się ustabilizują).
Pytanie zatem skąd się biorę tego typu spadki napięcia? Czy to przez klemy czy coś innego i czy należy się tym mocno przejmować?