[VW GOLF III 1.6 LPG] Brak świateł STOPu - pomóżcie !!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[VW GOLF III 1.6 LPG] Brak świateł STOPu - pomóżcie !!!
Witam !
Kiedy kupiłem swojego Golfika III 1.6 wszystko było z nim OK w kwestii świateł. Tydzień temu zmieniłem tylne lampy na Lexus Look i też przy i po instalacji wszystko było OK.
Od trzech dni mam taki problem, że zniknęły mi światła stopu, tzn. kiedy nie mam włączonych żadnych świateł i nacisnę pedał hamulca to zapalają mi się światła pozycyjne, a gdy włączę pozycyjne i nacisnę pedał hamulca to nic się nie dzieje - palą się tylko pozycyjne. Poza tym wszystko jest OK, tylko nie ma tych świateł.
Sprawdziłem bezpiecznik i żarówki w światłach stopu i wszystko jest OK.
Czego to może być przyczyną ??
Co może być nie tak ??
Gdzie szukać ??
Z góry dzięki za pomoc i rady.
Maciek
Kiedy kupiłem swojego Golfika III 1.6 wszystko było z nim OK w kwestii świateł. Tydzień temu zmieniłem tylne lampy na Lexus Look i też przy i po instalacji wszystko było OK.
Od trzech dni mam taki problem, że zniknęły mi światła stopu, tzn. kiedy nie mam włączonych żadnych świateł i nacisnę pedał hamulca to zapalają mi się światła pozycyjne, a gdy włączę pozycyjne i nacisnę pedał hamulca to nic się nie dzieje - palą się tylko pozycyjne. Poza tym wszystko jest OK, tylko nie ma tych świateł.
Sprawdziłem bezpiecznik i żarówki w światłach stopu i wszystko jest OK.
Czego to może być przyczyną ??
Co może być nie tak ??
Gdzie szukać ??
Z góry dzięki za pomoc i rady.
Maciek
-
- Nowicjusz
Dziś przy świetle dziennym sprawdziłem wszystko zgodnie z radami począwszy od bezpieczników (raz jeszcze), czujnika hamulca przy pedale hamulca, masą świateł i okazała się naprawdę banalna rzecz - zamiast żarówek dwuwłóknowych założyłem z rozpędu (gdy spaliły mi się poprzednie) żarówki jednowłóknowe i to było powodem całej awarii.
Po założeniu odpowiednich żarówek wszystko działa poprawnie.
Raz jeszcze dziękuję za chęć pomocy i cenne rady.
Pozdrawiam,
Maciek
Po założeniu odpowiednich żarówek wszystko działa poprawnie.
Raz jeszcze dziękuję za chęć pomocy i cenne rady.
Pozdrawiam,
Maciek
-
- Nowicjusz
1. nie krzycz (wielkie litery),PIOTREK MALIK pisze:WITAM JESTEM POSIADACZEM VW GOLF III OD NIEDAWNA MAM PROBLEM Z ELEKTRYKĄ DZIWNE ZECZY DZIEJA MI SIE ZE SWIATŁAMI A MIANIWICIE ROBI SIE CHOINKA PROSZE O JAKAS POMOC I RADE
2. przeczytaj post kolegi norman - sprawdź masę w lampach, to najczęstsza przyczyna "choinek"..
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
-
- Nowicjusz
cztałem posta kolegi norman ale nie bardzo wiem jak sie zabrac za to sprawdzanie masy jestem zielony z tych spraw prosze o jakas rade jak sie z to zabrac
Ostatnio zmieniony śr gru 16, 2009 15:44 przez PIOTREK MALIK, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Dobierz się do wtyczek tylnych lamp, zlokalizuj w nich kabel masowy.PIOTREK MALIK pisze:cztałem posta kolegi norman ale nie bardzo wiem jak sie zabrac za to sprawdzanie masy jestem zielony z tych spraw prosze o jakas rade jak sie z to zabrac
2. Sprawdź czy styki we wtyczkach nie są zaśniedziałe.
3. Jeśli ze stykami jest wszystko w porządku to podepnij jakiś kabel gdzieś do budy, gdzie będziesz miał masę.
4. drugi koniec kabla dodatkowej masy wepnij najpierw do jednej lampy i sprawdź światła, później do drugiej lampy i sprawdź światła. Tym sposobem zlokalizujesz w której lampie ucieka Ci masa.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .