Temat w sprawie wycieraczki założyłem na "nowym" forum i tam była prowadzona już pewna korespondencja. Także to jest CD i proszę mnie nie bić za to
W skrócie: mam golfa 1,6PN z 1991r, wczoraj zakupiłem tylną klapę od golfa 1,3 (pojemność prawdopodobna, rocznik i model nieznany). Mam problem z uruchomieniem tylnej wycieraczki. Kable wychodzące z klapy różnią się nieco od tych wychodzących z samochodu.
Z klapy wychodzą
2 x czarny (jeden z lewej, jeden z prawej strony;) zidentyfikowałem jako te od podgrzewania szyby; po podłączeniu do szyby pojawia się napięcie ok 10V;
szaro-zielony - metodą "po nitce do kłębka" doszedłem że ten i sąsiad poniżej są od oświetlenia tablicy
brązowy 1 - jw
zielono-czarny -
brązowy 2 -
szaro-czarny -
Z samochodu wychodzą
szaro-czarny
2x szaro-zielony
zielono-czarny
brązowy
2x czarny (jeden z lewej, drugi z prawej strony)
Po skompletowaniu przewodów kolorowych pozostały mi wolne dwa przewody. Liczyłem, że po ich podłączeniu wycieraczka zacznie działać. Niestety milczy jak zabita. Awarię silnika wyeliminowałem, gdyż w ramach testu podpiąłem silnik ze starej klapy. Także milczy jak zaklęty.
Niestety dzisiaj nie załapałem się już na dzienne światło i nie mogłem testować dalej.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi mógł doradzić na co zwrócić uwagę. Mam książkę ze schematami, ale niestety nie ma w nich PN (pomijam już, że opisy kolorystyki przewodów są nieczytelne).
Nie wiem czy to autosugestia, ale rano nie odpalił mi samochód za pierwszym razem, tak jakby aku dostał przez noc w d... Być może jakiś przewód jest gdzieś przytarty, ale nie miałem jak i kiedy tego sprawdzić. Póki co odłączyłem wszystkie przewody i teraz klapa jest całkowicie martwa.
Mam też drugi problem, ale to już do forumowych lakierników. Ujawnił mi się taki brzydki babol. Czy czeka mnie wyciąganie przedniej szyby, czy może są jakieś inne sposoby na pozbycie się tego babola. Aha! Czy po wyciągnięciu szyby muszę wymienić uszczelkę, czy może da się wcisnąć tą starą?