Silnik nie odpala, brak iskry, zalewa go

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

finni
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Silnik nie odpala, brak iskry, zalewa go

Post autor: finni » pn lis 03, 2008 12:08

Oddałem auto do mechanika na wymianie skrzyni biegów. Mechanik odłączył akumulator, wymienił skrzynię, podpiął aku i wszystkie czujniki (tak mówił) poczym chciał auto odpalić a tu się nie da. Wyczyścił wszystkie styki, podokręcał masę i nadal nie wie o co chodzi. Iskra czasem jest czasem jej nie ma, a silnik po kręceniu rozrusznikiem zalewa się. Przed całą akcją chodziło wszystko bez problemu. Paliło od pierwszego kopa. Silnik 1.8 oznaczenie PF (pełny wtrysk DIGIFANT). Co może być grane?? Skrzynie przeszczepiałem z AUG na ATH (stara się rozsypała)
Ostatnio zmieniony pn lis 03, 2008 12:20 przez finni, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » pn lis 03, 2008 12:30

Ja osobiscie nie jestem jakims wybitnym znawca tematu ale podobne rzeczy sie dzialy przy awarii aparatu zaplonowego, co prawda nie w golfie, ale sie dzialy :)
To ze raz jest iskra, a raz jej nie ma, no chyba ze po prostu jakis kabelek nie styka.... To ze sie zalewa silnik kiedy nie ma iskry to normalne bo pompa przy probie rozruchu podaje mieszanke ktora nie ma sie jak spalic. Moze po prostu uszkodzil cos mechanicznie ten Twoj szpec i sie nie chce przyznac...

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » pn lis 03, 2008 19:23

pierwsze co sprawdz to kopulke, palec przewody i cewke... jezel bedziesz miec pewnosc ze masz dobra iskre mozna szukac dalej...

Obrazek
Służę pomocą z VAG

finni
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: finni » śr lis 05, 2008 11:40

Niby rozwiązane...przyczyną był padnięty hallotron.
Wszystko wcześniej sprawdzone: nowy palec, kopułka wyczyszczona, wkońcu podmiana hallotronu pozwoliła a odpalenie auta...nowy 160 zł (oczywiście nie oryginalny).

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”