Wycieraczka prawa i tylna

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

polarny
Nowicjusz
Nowicjusz

Wycieraczka prawa i tylna

Post autor: polarny » ndz lis 02, 2008 13:47

Witam wszystkich użytkowników mk4. Mam nietypowy problem, kupiłem nowe nowoczesne płaskie wycieraczki do szyb marki mot-gum i lewa od kierowcy zbiera dobrze ale chrupie jak zawraca natomiast prawa od pasażera zbiera w 40 procentach, a tylna w 60%. Wygląda to tak, że w miejscach gdzie powinny zbierać wodę nie łapią w ogóle styku z szybą. Nie wiem czy te wycieraczki to lipa i reklamować czy może do mkIV są specjalne wycieraczki tylko do tego modelu albo może docisk jest za mały i trzeba wymienić ramiona ze sprężynami? Dodam że na oryginalnych było wszystko dobrze. Proszę o poradę i pozdrawiam

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » ndz lis 02, 2008 13:56

Ja zakupiłem VALEO s tym że model do zwykłych ramion i wszystko jest oK.
Pytanie czy twe nowe nie są większe od starych !!bo wósczas dłuszsze nie będą miały kontaktu w miejscu gdzie chodziły stare ponieważ robi się minimalne rowek poprostu szyba się szlifuje , jeżeli długości są takie same jakie powinny być to bież wąż z wodą lej na szybe i wycieraczki w ruch niech się uleżą

polarny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: polarny » ndz lis 02, 2008 14:25

wymiary tych wycieraczek to: lewa przednia 530mm, prawa przód 480mm, a tylna 330mm. Już machałem nimi i coś nie bardzo chcą się ułożyć...

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » ndz lis 02, 2008 14:41

polarny pisze:Dodam że na oryginalnych było wszystko dobrze.
widocznie te co kupiłeś to jakiś bubel. idź je oddaj i kup sobie valeo, bosch, lub champion i nie powinno być problemu.
ewentualnie z tanich - alca

[ Dodano: 02 Lis 2008 13:42 ]
sprawdź jeszcze odwracając je o 180 st.

polarny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: polarny » ndz lis 02, 2008 15:04

Niestety tych wycieraczek nie da się założyć odwrotnie

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lis 02, 2008 15:12

polarny pisze:wymiary tych wycieraczek to: lewa przednia 530mm, prawa przód 480mm, a tylna 330mm
prawa w oryginale 0.5cm krótsza, tylna 1cm dłuższa...to jednak nie powinno robić różnicy
prawa wycieraczka w oryginale jest tak dziwnie wygięta. Jeżeli kupiłeś coś taniego to może słabo zbierać. Jeżeli kupiłeś wycieraczki które nie są konkretnie do MK IV to bankowo nie będzie zbierało dobrze, lewa będzie bo jest "normalna". Z tylną wycieraczką różnie bywa.
Osobiście kupiłem miesiąc temu wycieraczki Boscha i jestm bardzo zadowolony. Jeżeli taniej to tak jak kiss pisze - alca

polarny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: polarny » wt lis 04, 2008 11:33

Pomogło tak jak pisał Kiss obrót o 180stopni. Wycieraczki są OK, zbierają ładnie mimo, że nie są dedykowane specjalnie do mk4! Dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony wt lis 04, 2008 12:00 przez polarny, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”