Niska temperatura... problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

swiderek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Niska temperatura... problem

Post autor: swiderek » śr paź 29, 2008 18:43

Witam. poraz kolejny chodzi o mój silnik 1.5 JB tym razem o niska temperature.. od dłuzszego czasu zauwazylem ze silnik ma niska temperature. prawie nigdy nie dochodzi nawet do cwiartki skali od lewej strony. przewaznie wskaznik jest na białym polu.nie wiem od czegoo moze byc zalezne. ostatnio rozkrecalem licznik gdyz spalila mi sie zaróweczka od oswietlenia. moze wtedy cos poruszalem??

a może wymiana wody na płyn do chłodnic(zima sie zbliza) cos pomoze??

nie wiem czy ma to jakis zwiazek z tym ale chyba troche wiecej golf zacząl palic. moze byc tak ze to przez zbyt zimny silnik?? prosze o jakies rady.

pozdrawiam

swiderek

jagr14
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: jagr14 » śr paź 29, 2008 19:20

hmmm moze byc i tak ze termostat puszcza caly czas da duzy obieg.... moze wyciagnij termostat i sprawdz go jak reaguje na temperature. chociaz w sumie nawet bez sprawdzania mozesz kupic i wymienic bo kosztuje grosze....

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr paź 29, 2008 19:26

a może wymiana wody na płyn do chłodnic
no wiesz ?????? :bajer: na wodzie jeżdzisz ??
szkoda układu chłodzenia - nagrzewnicy!!!! !!chłodnicy !!!!!
wymień termostat przepłucz (odkamieniaczem układ ) wymien termostat !

swiderek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: swiderek » śr paź 29, 2008 20:07

ups:) no do konca nie jest to sama woda:) bardziej mieszanka z płynem:) ale skoro mowicie ze szkoda na wodzie jezdzic to jutro leje płyn. :) dzieki za pomoc

a mozliwe ze przez termostat podnioslo sie spalanie??

swiderek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr paź 29, 2008 22:18

a mozliwe ze przez termostat podnioslo sie spalanie??
naturalnie silnik nie dogrzany !!!!!!

jagr14
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: Niska temperatura... problem

Post autor: jagr14 » śr paź 29, 2008 22:40

swiderek pisze:
nie wiem czy ma to jakis zwiazek z tym ale chyba troche wiecej golf zacząl palic. moze byc tak ze to przez zbyt zimny silnik??
sam odpowiedziales sobie na pytanie :bigok:

swiderek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: swiderek » czw paź 30, 2008 22:43

no i zabrałem sie za wymiane termostatu... kupiłem odpowiedmia sztuke i wzialem sie za rozkrecaie kolanka. niestety spotkały mnie 2 niespodzianki:(

pierwsza: gdy odkrecalem jedna ze srub w pewnym momencie sruba pekła.. tak ze jedna czesc zostala w gwincie

druga: odkrecilem druga srube(tym razem cała) zdjąlem kolanko, patrze.... i nic nie widze.. nie było tam termostatu!! pewnie poprzedmi własciciel musial isc na latwizne;/ oto zdjecie (sorki za jakość) Obrazek

jest jakis sposób zebym wyciagnąl pozostala czesc sruby nie niszczac przy tym nic innego??

swiderek

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » czw paź 30, 2008 23:08

Nałóż większą nakrętkę na to co wystaje i zaspawaj to migomatem. Gorącą śrubkę stuknij młotkiem kilka razy nie za mocno i spróbuj odkręcić. W pompach wodnych to codzienność. Żadne rozwiercania nic nie dadzą więc działaj. :grin:

swiderek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: swiderek » czw paź 30, 2008 23:40

dlaczego rozwiercanie nic nie da?? własnei o tym mysalem

swiderek

Awatar użytkownika
unvave
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: unvave » pt paź 31, 2008 17:54

swiderek, tak jak mowil poprzednik przyspawaj lebek sruby albo nawet pręt potem złap kluczem francuski mocno pret i powoli przekrecaj... dzis przerabialem to u siebie tylko ze ja mialem lebek srybu zdarty i zaden klucz nie paswoal i przyspawanie preta pomoglo.

A teraz moje pytanie. Otoz ostatnio tez sie glowie z niska temperatura i dzisiaj wlasnie sprawdzalem temrostat. Jak go wyjalem to byl zamkniety, gdy wrzycilem do wrzatku to sie otwarl potem zamknal, i potem do chlodniejszej juz wody to uchylil sie ale tak ledwo co, wniosek - termostat wporzadku. Tak wiec co moze byc przyczyna niskiej temperatury bo moge przejechac ponad 100 km i wskazowka ledwo dojdzie do 1 kreski, czasem jak stane w korku np to sie podniesie do polowy ale przeciez temp. 90 stopni silnik powinien osiagnac pare minut po zapaleniu... tak wiec prosze o jakies rady.

p.s gdzie znajduje sie czujnik temp. ? (moze on pada)

Pozdrawiam

jagr14
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: jagr14 » sob lis 01, 2008 01:22

swiderek, golf cabrio to samochod na lato wiec po co mu termostat i cieple powietrze :bigok: . tak moze sobie pomyslal poprzedni wlasciciel....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”