Witam,
mam seata ibize 2.0 8v (kod 2E)
bede zmieniał palec i kopułke i mam prośbe do forumowiczów którzy zmieniali juz palec - aby podali mi cenne wskazówki do tej wymiany poniewaz bede to wymieniał pierwszy raz.
Pozdrawiam
Zmiana palca w aparacie zapłonowym
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nie ma tu żadnej filozofii
zdejmujesz kopułkę i pociągając do góry zdejmujesz palec, nowy wkładasz w tej samej pozycji (jest wycięcie w ośce aparatu i występ w otworze palca, które muszą na siebie trafić
), zakładasz kopułkę i w drogę 
Ostatnio zmieniony czw paź 23, 2008 23:11 przez krzycho85, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

By zmienić kopułkę i palec - najlepiej jest wyjmować ze starej kopułki po JEDNYM (!) przewodzie zapłonowym i od razu wkładać go do nowej, wtedy uniknie się pomylenia kolejności. Dalej odpinamy dwie sprężyny po bokach kopułki, zdejmujemy ją i ściągamy palec (czasem się zapiecze - trochę siły i zejdzie). Nowy montujemy po dokładnym obejrzeniu palca i wałka: w wałku są wycięcia a w palcu wypusty i ma to wszystko do siebie pasować. Nakładamy palec (pamiętając o okrągłej blaszce pod palcem!) i zakładamy kopułkę (też wycięcia i wpusty!).
Przy okazji sprawdzamy czy nie cieknie olej po wałku (wymaga to uszczelnienia).
Przy okazji sprawdzamy czy nie cieknie olej po wałku (wymaga to uszczelnienia).