Jak zamontować kontrolke do kierunku do przyczepy?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
conrad20
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Jak zamontować kontrolke do kierunku do przyczepy?

Post autor: conrad20 » ndz paź 05, 2008 17:19

Witam! Posiadam kontrolke dla przyczep do kierunkowskazu? Obrazek
Obrazek
Nie wiem jak ją podłączyć, ani nie wiem na jakiej zasadzie bedzie ona działać. Myśle że najlepiej by działało to gdy podłączy sie przyczepe i przy włączeniu kierunkowskazu kontrolka tez by mrugała. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz paź 05, 2008 19:16

MK3 ma dwie kontrolki , jedną na prawe drugą na lewe kierunki , jak chcesz podłączyć tą pojedynczą , to jedynie jeden styk tej kontrolki do kabla biało-żółtego i drugi do masy , kabel biało-żółty masz przy wyłączniku kierunkowskazów przy stacyjce lub znajdziesz go za skrzynką przekażników , bo ten kabel idzie od przekaznika kierunkowskazów do wyłącznika kierunkowskazów pod kierownicą

greg

Post autor: greg » ndz paź 05, 2008 20:15

conrad20 pisze:Nie wiem jak ją podłączyć, ani nie wiem na jakiej zasadzie bedzie ona działać.
powinna działać na takiej zasadzie , ze jak podłączysz pod gniazdo elektryczne przyczepy wtyczkę przyczepy - kontrolka ma się zapalić

[ Dodano: Nie Paź 05, 2008 8:19 pm ]
stosowane w przypadku wtyczki 13 pinowej - pin 12- jest to powrót masy znajdującej się w pinie 3, natomiast w przypadku gniazda 7 pinowego - jeśli przyczepa nie ma światłą przeciwmgłowego to powrót masy na pinie 7 lub też na gnieździe dodatkowym pin 2

Awatar użytkownika
conrad20
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: conrad20 » ndz paź 05, 2008 20:20

a jeśli mam nie orginalne gniazdo do przyczep to nie bedzie sprawiało żadnego problemu? ale mam mozliwość zalatwienia orginalnego gniazda do haka.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz paź 05, 2008 20:34

Na początek potrzebny jest przekaźnik kierunkowskazów dla pojazdów z fabrycznym hakiem , z numerem na obudowie 22.
Dopiero mając taki przekaźnik i jeśli nie ma podłączonej oryginalnej zaślepki kontrolkę podłączamy lutując przewód do styku "C" tego innego przekaźnika. Styk wyginamy na zewnątrz (wewnątrz skrzynki nie damy rady) i wkładamy przer. w swoje miejsce.
Jest też styk w skrzynce bezpieczników z tyłu we wtyczkach, ale dziś nie wiem który, podam jak wybadam.
Przerywacz 22 reaguje na podpięcie więcej niż46W na jednej ze stron i podaje sygnał na styk C dlatego z każdym gniazdem to zadziała.
Ostatnio zmieniony ndz paź 05, 2008 20:37 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”