Wibracje z skrzyni

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Wibracje z skrzyni

Post autor: grandi » ndz wrz 21, 2008 00:00

Witam , mam taki mały problem z wibracjami , a więc jadąc na biegach 1 2 3 nie słysze tego tak bardzo praktycznie wcale za to na 4 5 gdy wcisne pedał sprzęgła słysze szum szuuuuu z skrzyni , szum słychac najbardziej w granicach 80 km/ na 5 biegu i gdy wcisne sprzęgło gdy jadę słychać szumienie , na postoju prawie wcale nie schłychać. Jest też tak że jak minimalne dotkne podeszwą pedał sprzęgła czuje te wibracje dosłownie czuje na nodzę , zrobiłem już tak 30 tys od kupna , ale czas coś z tym zrobić ostaniotez na postoju słysze szumienie chyba oporow wcisne pedał puszcze i już nie szumi . Czym bardziej popuszczam pedał sprzęgła na regulacji (luzuje) tym mniej czuć wibracje, proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 21, 2008 11:57 przez grandi, łącznie zmieniany 2 razy.

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
gacus
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: gacus » sob wrz 27, 2008 23:10

Zmieniłem tarczę sprzęgła i docisk przed chwilą.po wymianie musiałem mocniej napiąć linkę(regulacja-gwint na lince) związane jest to chyba z tym,że tarcza wyciskowa sprzęgła (na nią napiera pręt ) jest nieco innej budowy niż stara:

stara- wyraźne gniazdo głębokości ok 7-8mm pod pręt wysprzęglający
nowa- jedynie miseczka średnicy ok. 9 mm

u mnie jest tak : na postoju,silnik chodzi (niezależnie,czy na biegu,czy luz) wciskam sprzęgło i cisza

gdy się toczę (słychać wyraźniej powyzej 30 km/h) niezależnie czy na luzie,czy biegu po nawet minimalnym wciśnięciu pedału sprzęgla słychać szy-szy-szy takie szuranie metaliczne.

Czy może być spowodowane to szuranie ? łożysko oporowe ?

dzięki za odpowiedź ,
grandilodz, sorki,że się podpiołem,ale wydaje mi się ,ze mamy podobny problem. :bajer:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3818226#3818226

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”