Jak zdjąć pasek klinowy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)

Jak zdjąć pasek klinowy

Post autor: Maćkooo » pt wrz 12, 2008 12:28

Witam wszystkich :D
Muszę zdjąć pasek klinowy napędzający pompę wspomagania i wody. Dodatkowo nie chciałbym zdejmować kół pasowych ze względu na brak odpowiedniego klucza.
Popuszczalem juz napinacz pompy ale jakos nie bardzo pasek chcial sie zssunac. Nie chcialbym pukac w pompe aby czegos nie uszkodzic wiec pytanie brzmi, jak zdjac pasek w prosty sposob.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
majster heniek
Auto: Jest
Silnik: też

Post autor: majster heniek » pt wrz 12, 2008 13:28

sposób może niezbyt bezpieczny ale można wykorzystać - trzeba robić w dwie osoby , przywiązać do paska sznurówkę , naciągnąć pasek przy kole pasowym tak aby mógł spać i spróbować zakręcić silnikiem - nie odpalać go druga osoba musi bardzo uważać aby ręki nie wkręciło w koło - daję ten sposób , bo nawet sam w dużym fiacie tak pasek ściągałem tylko zamiast sznurówki wykorzystałem patyk i na uruchomionym silniku zdjęty

Obrazek
Zielony utonoł , siwy sprzedany , ale jest swartz

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pt wrz 12, 2008 15:08

Zmieniłem jednak plany. Myśle ze nie zdejme paska po poluzowaniu napinacza gdyz tak juz robiłem. Zauwazyłem ze pompy wspomy i płynu chłodzacego maja małe kóleczka pasowe. To własnie te 2 kóleczka zdejme. Konkretnie jedno z nich.
Niedługo bede wiedzial co mi trze na wolnych obrotach. Wiec prawdopodbnie bede was prosił o pomoc przy wymianie badz naprawie najprawdopodobnioej któregos z łozysk. :D

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt wrz 12, 2008 15:26

Przy pompie musisz poluzować 3 śróby:
1. przy śrobie napinającej
2. po przeciwnej stronie u dołu
3. Sróbę na kórej pompa sie obraca przy napinaniu. Wtedy poluzujesz z łatwością.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
krzycho85
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: krzycho85 » pt wrz 12, 2008 15:39

naciągnąć pasek przy kole pasowym tak aby mógł spać i spróbować zakręcić silnikiem
Pasek po takim zdjęciu i nałożeniu może za krótki czas nadawać się tylko na śmietnik :kac:
Pasek to nie tylko guma, ma też włókna, które przy tej metodzie ulegają zerwaniu.

Sam zdejmowałem ten pasek w mk2 kilka razy i jak się poluzuje te śruby w poście wyżej to nie ma problemu z poluzowaniem pompy :bigok:

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pt wrz 12, 2008 16:05

Wiec tak spróbowałem jeszcze raz i dalej nic. Pasek wyraznie staje sie luzniejszy ale jeszcze sporo brakuje aby go zdjac.
Oto fotki co odkrecalem >>>
Obrazek Obrazek Obrazek
Odkrecałem oczywsicie te srube po której pompa sie porusza na osi - te widoczna od komory silnika.
Co z tym zorbic aby ten pasek zszedł , nie wiem walnac mlotkiem szarpnac w ktoras stronę?

No i kicha wszystkie śruby popuszczone i dalej pasek jest luzny ale nie na tyle zeby go wyjac. No chyba ze go jakims łomem wysune to moze jeszcze ale nie jestem i tak pewien. Pukalem mlotkiem w pompe aby jeszcze sie przesunela ale ona ani drgnie. Chyba poprostu jej zakres ruchu sie wyczerpał. Jestescie pewnie ze tak sie da zdjac pasek bo ja niezabardzo????????
Ostatnio zmieniony pt wrz 12, 2008 16:52 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt wrz 12, 2008 18:22

popuściłeś śrubę zlokalizowaną dokładnie w osi tej zaznaczonej na drugiej fotce, tylko od drugiej strony?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pt wrz 12, 2008 18:29

Paweł Marek pisze:popuściłeś śrubę zlokalizowaną dokładnie w osi tej zaznaczonej na drugiej fotce, tylko od drugiej strony?
Z całą pewnością.

Przemek
Kontakt:

Post autor: Przemek » sob wrz 13, 2008 10:11

Maćkooo, i teras siła razy gwałt też tak miałem iściągłem

LEŚNY PRZYTULAS

Awatar użytkownika
twardy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: twardy » sob wrz 13, 2008 15:27

majster heniek pisze:sposób może niezbyt bezpieczny ale można wykorzystać - trzeba robić w dwie osoby , przywiązać do paska sznurówkę , naciągnąć pasek przy kole pasowym tak aby mógł spać i spróbować zakręcić silnikiem - nie odpalać go druga osoba musi bardzo uważać aby ręki nie wkręciło w koło - daję ten sposób , bo nawet sam w dużym fiacie tak pasek ściągałem tylko zamiast sznurówki wykorzystałem patyk i na uruchomionym silniku zdjęty
niezły patent :bigok:

10mm+1,3bara=1VSTD :-)

Awatar użytkownika
koszu_sk
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: koszu_sk » sob wrz 13, 2008 19:55

a nie lepiej wrzucic 5 bieg, podlozyc srubokret i pchnac auto z metr do tylu?? przynajmniej samemu mozna to zrobic w razie koniecznosci... :grin:
Ostatnio zmieniony sob wrz 13, 2008 19:56 przez koszu_sk, łącznie zmieniany 1 raz.

http://koszu-sk.fotosik.pl/albumy/425723.html

Przemek
Kontakt:

Post autor: Przemek » ndz wrz 14, 2008 12:03

kurna co wy paska nie umiecie ściągać?? prosza wos

LEŚNY PRZYTULAS

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”