Straszne skrzypienie z przodu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Straszne skrzypienie z przodu

Post autor: rnav_piwi » śr wrz 03, 2008 09:32

Witam.
Nęka mnie ostatnio pewien problem. Nie mam kompletnie pojęcia od czego to zależy, ale CZASAMI coś się dzieję z przednim zawieszeniem. A mianowicie: zaczyna przeokropnie skrzypieć, na każdej malutkiej dziurze w środku dochodzi takie skrzypienie, jakby się jechało Fiatem 126P. Jadąc nawet 100 km/h minimalne huśtanie auta, choćby na koleinach, powoduje to skrzypienie. Nawet przy włączonym głośno radiu, ciągle to słysze... po prostu nie da się tego znieść. Raczej dochodzi to zarówno z lewej jak i prawej strony, na pewno tylko z przodu. Tak jak mówię, raz skrzypi, raz nie .... Wydaje mi się, że po deszczu raczej to nie powstaje.

Jak myślicie, w czym może być problem?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Re: Straszne skrzypienie z przodu

Post autor: PinkFloyd » śr wrz 03, 2008 10:06

rnav_piwi pisze:Witam.
Nęka mnie ostatnio pewien problem. Nie mam kompletnie pojęcia od czego to zależy, ale CZASAMI coś się dzieję z przednim zawieszeniem. A mianowicie: zaczyna przeokropnie skrzypieć, na każdej malutkiej dziurze w środku dochodzi takie skrzypienie, jakby się jechało Fiatem 126P. Jadąc nawet 100 km/h minimalne huśtanie auta, choćby na koleinach, powoduje to skrzypienie. Nawet przy włączonym głośno radiu, ciągle to słysze... po prostu nie da się tego znieść. Raczej dochodzi to zarówno z lewej jak i prawej strony, na pewno tylko z przodu. Tak jak mówię, raz skrzypi, raz nie .... Wydaje mi się, że po deszczu raczej to nie powstaje.

Pozdrawiam.
Jezeli po deszczu mija to stawiam na gumy od drązka stabilizacyjnego lub łączniki stabilizatora

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Re: Straszne skrzypienie z przodu

Post autor: rnav_piwi » śr wrz 03, 2008 10:22

PinkFloyd pisze:
rnav_piwi pisze:Witam.

Pozdrawiam.
Jezeli po deszczu mija to stawiam na gumy od drązka stabilizacyjnego lub łączniki stabilizatora
Zauważyłem jeszcze, najpewniej to zbieg okoliczności, ale pare razy zdarzyło mi się, że jak włączyłem klimę, to skrzypienie się pojawiało... :blush: Ale podejrzewam, że to raczej czysty przypadek..

Awatar użytkownika
looki8329
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: looki8329 » śr wrz 03, 2008 10:57

PinkFloyd pisze: stawiam na gumy od drązka stabilizacyjnego
mi się też tak wydaje u mnie było tak samo po wymianie skrzypienie ucichło.
Ostatnio zmieniony śr wrz 03, 2008 10:59 przez looki8329, łącznie zmieniany 1 raz.

Lepiej stracić sekundę z życia, niż życie w ciągu sekundy...

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rnav_piwi » śr wrz 03, 2008 11:25

Mam nadzieję, że to tylko te gumy.
Jak droga jest wymiana tego czegoś?

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » śr wrz 03, 2008 11:29

rnav_piwi pisze:Mam nadzieję, że to tylko te gumy.
Jak droga jest wymiana tego czegoś?
Dobra guma ok 20zł sztuka * 2 sztuki, w łączniki po 40zł sztuka. Przy okazji sprawdził bym stan pionowych tulei na wahaczach. Jezeli beda popekane to sztuka m-ki Febi kosztuke ok 21 zł.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”