jak ustawic kąt wtrysku? zaworek filtr paliwa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

romanek84
Ma gadane
Ma gadane

jak ustawic kąt wtrysku? zaworek filtr paliwa

Post autor: romanek84 » czw sie 28, 2008 23:19

Witam
jak ustwić kąt wtrysku w golfie IV TDI (115KM)?? lub gdzie na terenie Dąbrowy górniczej?
niedawno wymieniałem rozrząd i przed rozrządem palił o niebo lepiej, teraz trzeba go pokręcić jakieś 2 sekundu z rana a wcześniej palił na dotyk. A to może być kąt wtrysku? lub może przez coś innego ciężko pali?? z góry dzięki za odpowiedźi
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz mar 15, 2009 16:59 przez romanek84, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt sie 29, 2008 02:53

w silnikach na pompowtryskiwaczach czyli PD nie ustawia się kąta wtrysku (jak w silnikach VP czyli z pompą rotacyjną) tylko kąt synchronizacji wałka rozrządu z wałem korbowym, sprawdź jaką masz jego wartość VAG-iem w grupie 004 pole 4 ma wskazywać "0",
jeśli wskazywana w tym polu wartość będzie odbiegać od tej co podałem to musisz skorygować ustawienie rozrządu aby było wskazanie na "0" ewentualnie na "-1.0" - dopuszczalna tolerancja (+/-1.0), sprawdź przy tym czy pasek jest dobrze napięty i napinacz prawidłowo ustawiony.

Obrazek

romanek84
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: romanek84 » ndz mar 15, 2009 16:58

po długim czasie sprawdziłem kąt synchronizacji i wynosi 0 czasami tam wskoczy -0,6 ale chyba w normie jest?
a jeszcze pytanie czy ten zaworek co jest na filtrze paliwa ma coś wspólnego z porannym odpalaniem na mrozie??

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » ndz mar 15, 2009 19:38

romanek84 pisze:po długim czasie sprawdziłem kąt synchronizacji i wynosi 0 czasami tam wskoczy -0,6 ale chyba w normie jest?
jak najbardziej ;)
romanek84 pisze:a jeszcze pytanie czy ten zaworek co jest na filtrze paliwa ma coś wspólnego z porannym odpalaniem na mrozie??
to podgrzewacz paliwa, ułatwia pracę zimnego silnika kierując nadmiar ogrzanego paliwa z powrotem do filtra jednocześnie ogrzewając zarówno filtr jak i paliwo które jest w drodze do komory spalania

romanek84
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: romanek84 » ndz mar 15, 2009 22:30

romanek84 pisze:a jeszcze pytanie czy ten zaworek co jest na filtrze paliwa ma coś wspólnego z porannym odpalaniem na mrozie??
to podgrzewacz paliwa, ułatwia pracę zimnego silnika kierując nadmiar ogrzanego paliwa z powrotem do filtra jednocześnie ogrzewając zarówno filtr jak i paliwo które jest w drodze do komory spalania[/quote]

a ma to coś właśnie wspólnego z odpalaniem samochodu zimnego, możliwe jest że te oringi przepuszczają i się zapowietrza po około 8 godzinach tak jest, jak już odpale i zgasze to pali od strzała tylko właśnie po długiej przerwie pali tak jakby chytał nie na wszystkie gary. Świece nowe BERU wymieniałem 2 miesiące temu. A filtr paliwa zmieniałem 5 tyś km temu może to prze niego tak dziać może cofa się jakoś paliwo, ale jak to sprawdzić??
Ostatnio zmieniony ndz mar 15, 2009 23:15 przez romanek84, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » pn mar 16, 2009 00:28

romanek84 pisze:możliwe jest że te oringi przepuszczają i się zapowietrza po około 8 godzinach tak jest
możliwe, że dostaje się tam powietrze.. dlatego zawsze przy wymianie filtra, warto też wymienić te 2 gumowe oringi na podgrzewaczu

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”