Witam. Mam Golfa 2, silnik 1,3 z instalacją LPG. Mój problem polega na tym, że autem telepie na gazie (są zbyt niskie obroty), na benzynie silnik chodzi nierówno, czasami gaśnie.
Nie zależy mi na benzynie, bo auto służy mi tylko do przemieszczania się po mieście, benzynę używam rzadko. Poza tym jazda na benzynie nie jest tak uciążliwa jak na LPG. Silnik na gazie nie gaśnie, ale trzyma się na bardzo niskich obrotach, co jest mało komfortowe.
Stąd moje pytanie - czy mogę wyregulować (podwyższyć) wolne obroty w tym modelu? Jeśli tak, to jak to zrobić?
Googlowałem, szukałem na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Chodzi o podwyższenie wolnych obrotów zarówno na gazie i na benzynie.
Regulacja wolnych obrotów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.

Da się wyregulować, źle szukałeś. A jakbyś jeszcze przeczytał regulamin i zgodnie z nim napisał jaki to silnik , czy na wtrysku czy na gaźniku to już naprawdę byłoby super.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Po prostu wyreguluj najpierw benzynę. Są śróby od wolnych obrotów i od składu mieszanki. Możesz ustawić nieco wyższe niż przewidziane, powiedzmy koło 1000. Potem regulujesz śróbami od gazu na parowniku i wężu. I musi się udać. O ile gaźnik masz sprawny co nie jest takie oczywiste. A jeśli nie jest to tylko podosisz wolne obroty bez martwienia się o skład spalin na benie, a potem śróbą na reduktorze dodajesz lub ujmujesz gazu aż do skutku.
Szukaj pod nazwą gaźnik Pierburg 2E3, jakiś czas temu wklejałem skany z serwisówki. a co do LPG szukaj o regulacji instalki pierwszej generacji
Szukaj pod nazwą gaźnik Pierburg 2E3, jakiś czas temu wklejałem skany z serwisówki. a co do LPG szukaj o regulacji instalki pierwszej generacji
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.