Szczelna i swiezo naladowana klimatyzacja przestala dzialac
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
Gitner
- VW Baron

- Auto: Szukam... i NC700X
Szczelna i swiezo naladowana klimatyzacja przestala dzialac
Toledo 97 AFN. 2msc temu byla sprawdzana szczelnosc (wg serwisu jak w nowym aucie) i klima zostala naladowana. Wszystko gralo. 2 weeki temu nagle przestal dzialac panel wentylacji, wlaczyl sie sam po 20 minutach. Tydzien pozniej przestala dzialac klima. Nawiew dziala, jak wlaczam lime slychac przekaznik, jak wlaczam obieg wewnetrzny to cos tam slychac po stronie pasazera, no ale nie chlodzi wogole. I teraz nie wiem czy freon znikl (szkoda znow bulic za sprawdzenie) czy to np przekaznik pomimo ze cyka to i tak nie dziala. Od czego zaczac?
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
- Paweł Marek
- V.I.P.

najpierw posłuchaj czy cyka sprzęgło spręzarki, bo jak cyka to mniej więcej znaczy że elektryka jest ok. I wtedy chyba pozostanie ci tak jak mnie ostatnio - oddać jednak autko do serwisu żeby pomierzyli ciśnienia w układzie, na tej podstawie można sporo orzec, czyli ciśnienie w spoczynku oraz podczas pracy sprężarki mierzone na obu wyjściach czyli przed i za wymiennikiem z zaworem rozprężnym. Tyle wiem, szczegółów więcej żadnych nie znam i dochodzę pomału o co biega jak pisałem w sąsiednim temacie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
Gitner
- VW Baron

Zaczne od poczatku bo dzis rozebralem auto. Zaczelo sie od tego ze wogole nie dziala nawet zwykla wentylacja. OKazalo sie ze te blaszki pod pokretlem predkosci nawiewu nie stykaja, wiec juz wiem czemu tylko stykal na jednym biegu. Dalej nie dzialal nawiew bo nie ma masy na nagrzewnicy, podpialem ja do aku, dziala wiec idziemy dalej. Podalem na krotko napiecie na czujnik cisnienia klimy, wowczas zalaczaja sie oba wentylatory, potem podpialem nagrzewnice, zrobilem jeden bieg w przelaczniku, wlaczylem przycisk A/C i oba wentylatory tez zaczely krecic, nie zdazylem tylko sprawdzic czy dochodzi napiecie do sprezarki.. jutro kontynuacja.. moze cos ci sie nasunie. Tak wogole to (bo ja sie nie znam) czy klima powinna chlodzic od razu po zaplonie? Bo te powietrze to wg mnie chlodne lecialo ale braciak twierdzil ze to bylo cieple powietrze w porownaniu z przed miesiaca.. czyli tak jakby sprezarka sie jednak nie zalaczala?
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
- Paweł Marek
- V.I.P.

-
Gitner
- VW Baron

A czy moge podac na sprezarke napiecie prosto z aku? Bo mozliwe ze tam tez nie ma masy...
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
- Paweł Marek
- V.I.P.

Podając napięcie z aku na sprężarke załączasz jej sprzęgło i ją włączasz. Walczyłem z podobnym tematem, dziś już po kłopocie. W klimatroniku potrafi sie coś ładnie wykrzaczyć i wtedy jest niewesoło. U mnie zaciął się jeden silniczek klapki i jeden od podciśnienia. Panel od klimy gasł i mrygał, nawiewu nie było, brak klimy i ogrzewania. Ręce mi opadały, ale powoli i dało rade. Nie obeszło się bez zwalenia deski i dostania do mieszalnika.
VR6 + STAG 300
-
Gitner
- VW Baron

Sprezarka sprawna, wentylacja dziala ale nadal klima nie chlodzi, juz sam nie wiem czy czasem jednak nie ma wycieku...
Czy to samo jest przy zwyklej klimie? Gdzie te silniczki siedza?stempel72 pisze:U mnie zaciął się jeden silniczek klapki i jeden od podciśnienia.
Ostatnio zmieniony śr sie 27, 2008 14:13 przez Gitner, łącznie zmieniany 1 raz.
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
- Paweł Marek
- V.I.P.

-
Gitner
- VW Baron

Ale gdzie go szukac? Moze jeszcze jakies pomysly co sprawdzic?Paweł Marek pisze:W manualnej tam jest jakis siłownik pneumatyczny chyba tylko.
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
- Paweł Marek
- V.I.P.

nie mam takich dokładnych rysynków, w ETCE nic nie widać, myślę że gdzieś u dołu między kanałem wentylatora a chłodnicą. Ale czy przewód wchodzący do kabiny od klimy jest lodowaty? I tylko w środku z rozdziałem powietrza coś nie działa?
Ta klapa ma na wezyku podciśnieniowym elektrozaworek na ścienie grodziowej za aku, węzyk od niego wchodzi do środka przy wejściu węży nagrzewnicy - przynajmniej w MK3
Ta klapa ma na wezyku podciśnieniowym elektrozaworek na ścienie grodziowej za aku, węzyk od niego wchodzi do środka przy wejściu węży nagrzewnicy - przynajmniej w MK3
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
Gitner
- VW Baron

Przy grodzi jest zaworek a jak go sprawdzic? Alu przewod idacy do wnetrza auta jest chlodny ale nie lodowatyPaweł Marek pisze:Ta klapa ma na wezyku podciśnieniowym elektrozaworek na ścienie grodziowej za aku, węzyk od niego wchodzi do środka przy wejściu węży nagrzewnicy - przynajmniej w MK3
Ostatnio zmieniony śr sie 27, 2008 14:47 przez Gitner, łącznie zmieniany 2 razy.
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
jak chcesz sprawdzić zaworek elektromagnetyczny to zdejmij wężyk który idzie do króćca pomiędzy wężami nagrzewnicy , tak jak opisał Pweł Marek , załącz silnik włącz klawisz z zakręconą strzałką i zobacz czy wężyk ssie , wystarczy dotykać palcem , jak ssie to wszystko z nim ok , jeśli nie to zaworek nie działa , albo masz pęknięty wężyk na dojściu do zaworka albo padnięty zaworek lub klawisz włączający szwankuje , siłownik podciśnienia obiegu zamkniętego masz w środku auta za wentylatorem , musisz sprawdzić tak samo wężyk podciśnienia który jest w środku autaGitner pisze:Przy grodzi jest zaworek a jak go sprawdzic? Alu przewod idacy do wnetrza auta jest chlodny ale nie lodowatyPaweł Marek pisze:Ta klapa ma na wezyku podciśnieniowym elektrozaworek na ścienie grodziowej za aku, węzyk od niego wchodzi do środka przy wejściu węży nagrzewnicy - przynajmniej w MK3