Jak uciszyć wentylator...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ck
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Jak uciszyć wentylator...

Post autor: ck » sob lip 26, 2008 13:25

...od nadmuchu powietrza chodzi mi o to żeby przestał piszczeć?Kiedyś była taka porada ale teraz nie moge jej znaleźć.
Ostatnio zmieniony sob lip 26, 2008 13:28 przez ck, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » sob lip 26, 2008 13:58

trzeba wiatrak wyjąć i poniewaz projektant nie przewidział jego naprawy/roziórki to należy w sprytny sposób wprowadzić trochę smaru do łożysk np strzykawką. Od razu mówię że WD 40 nie jest smarem. Po tej operacji trzeba liczyć na to ze sie udało i wiatrak ucichnie. Do łożysk nie ma praktycznie dostępu więc smar może być dość płynny. Można smar też podrgrzać żeby się rozrzedził trochę.

Awatar użytkownika
ck
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ck » sob lip 26, 2008 14:07

no właśnie ja wlałem WD 40 góra przez filtr kabinowy.Troche sie uciszył ale nie wiem na jak długo.

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » sob lip 26, 2008 16:27

to jest z forum

Dosyć powszechną usterką jest zacierająca się dmuchawa od nawiewu która na 1 i 2 biegu potrafi sobie ładnie ćwierkać lub piszczeć.Można ją bardzo prosto przesmarować przy pomocy WD40 lub oleju silnikowego (ja użyłem oleju przekładniowego) zakapując kilka kropelek na tulejke ślizgową znajdującą się na spodzie dmuchawy. Na początek musimy ściągnąć plastikową półeczke po stronie pasarzera.

Do odkręcenia jest 5 śrubek w miejscach oznaczonych na fotce poniżej

Obrazek

Po zdjęciu plastiku naszym oczą ukaże się pianka izolująca którą musimy odgiąć (za pianką widoczna zwrotnica do audio)
Obrazek

Po odgięciu pianki z prawej strony mamy dmuchawe. Aby ją wyciągnąć należy wypiąć wtyczke zasilającą (3) oraz podważyć zatrzask (1) znajdujący się na obudowie dmuchawy w jej tylniej ściance. Zatrzask podważamy jednocześnie kręcąc dmuchawą (2) trzymając za jej dolną część.
Obrazek

A tak prezentuje się wyciągnięta już dmuchawa
Obrazek Obrazek

Odrobine smarowidła wtryskujemy na tulejke ślizgową (najlepiej od boku) kręcąc przy tym wentylatorem aby smarowidło rozeszło się jak najlepiej i gotowe

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”